Enter Shikari - Geen druppel aangeraakt

Aan alle mooie liedjes komt een eind en dus ook aan de Europese tour van Enter Shikari. Als laatste deden deze duidelijk vermoeide mannen Hasselt aan. Terwijl buiten al enkele tientallen jongeren stonden af te tellen vonden zanger Roughton Reynolds en gitarist Liam Clelow net voor het avondeten de tijd om met ons te praten.  

Jullie zijn nu al even op tour. Hoe gaat het ermee?

Roughton Reynolds : Met ons gaat het prima. De tour was ook geweldig tof. Hij startte begin december in het Verenigd Koninkrijk. Na kerstmis kwamen we dan naar het vasteland. Dus we zijn best al wel lang van huis weg. In maart beginnen we dan met een tour in de Verenigde Staten.

Jullie album A Flashflood Of Colours is een jaar uit. Was dit jaar anders dan de vorige jaren?

Reynolds : Niet echt. Gewoon een ander album en een ander reisje rond de wereld. Dit is wel de eerste tour waar ik geen druppel alcohol heb aangeraakt. Dus morgen gaan we feesten.

Liam Clelow : We hebben natuurlijk weer een hoop nieuwe mensen leren kennen. En ik denk dat wij ons daarom alleen al erg gelukkig mogen prijzen.

Wat wel anders is aan het nieuwe album is dat jullie het voor een deel opgenomen hebben in Thailand. Waarom nu precies? En welke invloed had dit op je werk?

Reynolds: We hebben niet echt iets van de Thaise cultuur opgenomen in ons werk. De meeste dingen waren al geschreven vooraleer we daar voet aan wal zetten.

Clelow : Maar de Thaïse rust en gemoedelijkheid hadden ergens wel een invloed. We hebben de tijd genomen om alles rustig in te spelen en dat hoor je ook. 

Reynolds : Een vriend van ons, die het album producete, kende op zijn beurt een vriend die net een studio in Thailand had geopend, op enkele uren ten zuiden van Bangkok. Hij probeerde dan ook om meer bands daarheen te krijgen. De prijzen waren ongeveer even goed als in Europa en de studio was gewoon prachtig.

En wie wil er nu geen album opnemen in “the middle of nowhere” waar het zo gemakkelijk is om je te concentreren en goede muziek te maken. We konden ons hoofd helemaal leeg maken en ons toespitsen op het maken van dit album.

Clelow : En het voelt natuurlijk meer aan als een geweldige vakantie dan het opnemen van je nieuwe album.

Jullie hebben ook met Dan Weller gewerkt aan het album. Waarom met hem?

Clelow : Hij is eigenlijk diegene die ons aanraadde om de plaat in Thailand op te nemen. Op Common Dreads hebben we ook al met hem gewerkt. Hij heeft toen geholpen met de gitaarstukjes.

Wat ook fijn is, is dat hij uit dezelfde scene komt en dat hij vlakbij woont. En het is natuurlijk ook heel erg fijn om met hem samen te werken. Om eerlijk te zijn: Dan is gewoon het vijfde lid van de band.

Heeft hij een grote invloed op de muziek?

Reynolds : Hij is helemaal niet bang om er wat van zichzelf in te steken zonder opdringerig te zijn. Als producer moet je uiteraard alles handen hebben en hij weet dat perfect te balanceren. Hij geeft de artiest zijn vrijheid maar geeft nooit te veel controle af.

Wat doen jullie op zo'n lange tour nog allemaal buiten optreden?

Clelow : Ik heb vooral geslapen. Gisteren bijvoorbeeld heb ik dertien uur aan een stuk geslapen. Dat is verschrikkelijk veel voor mij. En verder hebben we onze laptops bij ons, drinken we al wel eens iets en gaan we feesten.

Reynolds : Eigenlijk leiden we gewoon onze dagdagelijkse levens, maar worden we ervoor betaald.

Liam Clelow : Je bent natuurlijk wel weg van huis. Dus je begint je vrienden en familie na een tijdje wel te missen.

Jullie hebben een eigen bier uitgebracht. Hoe komen jullie daarbij?

Clelow : (lacht) Er is een bedrijfje dat recentelijk bier is beginnen brouwen voor artiesten. Ik geloof dat Frank Turner ook zijn eigen bier heeft.

Reynolds : Professor Green heeft er ook eentje uitgebracht. Ik denk niet dat ze het al voor andere artiesten hebben gedaan.

Clelow : Die mensen hadden dus al ervaring met bierbrouwen. Toen ze met de vraag kwamen of wij ons eigen bier wilden, zijn we daar natuurlijk graag op ingegaan. Gewoon omdat we van bier houden. (lacht). Wie zou er nu niet zijn eigen bier willen!

Ze hebben een kleine bar en daar zijn we dan bier gaan proeven. Nadien mochten we dan opschrijven wat we lekker vonden aan welk bier. Bijvoorbeeld: bij dat bier vonden we de hoppige smaak enorm lekker terwijl we bij dat andere bier de citrus geweldig vonden. Uit die opmerkingen hebben ze dan een speciaal bier gebrouwen voor ons.

België is ook een bierland...

Reynolds : (lacht) Dat weten we, ja. (kijkt naar Liam). We hebben er al enkele geproefd.

Clelow : Ik denk dat we Leffe en Duvel hebben geprobeerd. En Jupiler.

En hoe ziet de toekomst eruit? Staat er een nieuw album op de kalender?

Reynolds : We werken inderdaad aan nieuwe dingen. Binnenkort gaan we al enkele dingen opnemen en die ga je dan in de vorm van singles zien verschijnen. Er is natuurlijk nog geen echte datum voor een album maar het staat wel vast dat er eentje komt!

En daarmee zit het erop! Smakelijk eten alvast.  

3 maart 2013
Lieze Neven