Digitalism België heeft één van de beste crowds - freaking out!

België heeft één van de beste crowds - freaking out!
'Zdarlight' vind je momenteel terug in zowat elke bak van elke DJ op deze aardbol. Met het langverwachte album 'Idealism' op komst en opnieuw te gast in ons land werd het tijd om ze aan de tand te voelen. Digitalism - één van Duitslands beste exportproducten.

Jens and Ismail - slechts enkele uren na jullie optreden in Culture Club. Hoe was het optreden vannacht en hoe is het nu met jullie?
Ismail: Het optreden was eigenlijk zeer goed! We hebben ons goed geamuseerd, de keet zat vol en we kregen veel respons van het publiek. De set bracht vooral veel oldskool stuff, weinig van de nieuwe nummers.
Jens: En nu is het een zonnige dag, niet echt een probleem mee zolang er Red Bull is (lacht).

Het langverwachte album \'Idealism\' komt er aan. Als je het nieuwe album als een cocktail mocht omschrijven - wat zouden de ingrediënten dan zijn?
Ismail: het is zoet... met wat donkers... en héél wat alcohol.
Jens: Ja, en ook iets voor de dames. Mogelijke verslaving is een risico.
Ismail: Het is een cocktail van vele dingen, maar probeer het niet in een glas te gieten, want dan heb je ontploffingsgevaar (lacht).
Jens: Misschien ook nog wat nitroglycerine.

De nieuwe single Pogo heeft een zeer uitgesproken Indie-sound. Is Digitalism jullie speelweide om te dartelen tussen verschillende genres?
Jens: Absoluut, er is een duidelijke Digitalism-signature doorheen het album, maar het is een kruisbestuiving van verschillende genres met een geheel nieuw genre als resultaat. Alles heeft zeker een indie/electronic/spacy touch.

Dus we mogen Digitalism vanaf heden als genre in de boeken noteren?
Jens: Dat zou in feite schitterend zijn (lacht). Het album op zich is zeer homogeen, alhoewel er een grote diversiteit aan genres aan toedragen. Maar er blijft een zeer duidelijke draad die doorheen alle nummers kronkelt.

Zoals een electronisch duo het beaamt zullen jullie de komende periode rond de wereld toeren. Nemen of hebben jullie nog de tijd om stil te staan bij die momenten en te genieten of is het allemaal als het ware "voor jullie" aan het gebeuren?
Jens: Nee, we hebben weinig tijd om te reflecteren op het moment, tijdens een gespeeld optreden. Soms hebben we de tijd om even stil te staan, zowel achteraf als ter plaatse als we op een podium van tienduizend mensen mogen spelen. Dan ervaar je soms een moment van bewondering, maar het gaat allemaal heel snel en actief. Misschien is het ook best, ons hoofd zou anders kunnen ontploffen.
Ismail: De volgende dag moeten we meestal vroeg op en weer verder naar een nieuwe ervaring. We hebben weinig de tijd om alles even rustig te bekijken.

Jens: Our tea looks like a Mojito!
We zijn blij dat we niet de enige zijn die dit dachten op dit uur van de dag.

Jullie komen regelmatig onze richting uit - hebben jullie een speciale affiniteit met België?

Jens: Isi zeker wel (lacht). (Ismails huidige vriendin is van Gent, nvdr.)
Het is om te beginnen zeer dicht bij Duitsland. Maar belangrijker: België heeft zeker een van de beste crowds om voor te spelen. Mensen gaan compleet los op de muziek. "Freaking out". Ze zijn compleet gek van onze muziek. Gisteren zaten we in de wagen met Studio Brussel op en voor de eerste maal hebben we \'Pogo\' op de radio gehoord, dat was fantastisch. Een groot moment.

Waar luisteren jullie thuis momenteel naar?

Ismail: Ik luister gigantisch veel, maar momenteel zal dat wellicht Tracy Thorn zijn, een fantastisch nieuw album, en de nieuwe LCD Soundsystem.
Jens: Ik geniet momenteel van The Smiths en Haduken van het Verenigd Koninkrijk. Een oude Snap zit er ook tussen die ik nu ook even gebruik tijdens de optredens.

Wat is het vreemdste dat jullie ooit hebben meegemaakt op een optreden?
Jens: Isi werd gevraagd een koppel borsten te signeren, maar dat heeft hij niet gedaan! (lacht naar Ismails vriendin)
Ismail (kijkt naar haar): Absoluut, ik zweer het (lacht). We speelden vorig jaar in Australië en er was een man met twee vrienden die speciaal waren overgevlogen van Indonesië. We werden gevraagd singles te signeren en ze waren enorm eerbiedig. Dat was zeer pakkend. Indrukwekkend.

Hoe voelt het om een plaat te hebben die elke DJ in de wereld standaard in zijn bak zitten heeft?
Ismail: We realiseren ons dat niet echt. \'Zdarlight\' is van 2004 en is op een nacht tijd gemaakt. We hadden compleet niet verwacht dat het tot zo\'n explosie ging komen. Het fijne is ook dat veel dj\'s uit verschillende genres de plaat draaien, zowel electro als techno, house tot zelfs indie-fuifjes. Op de eerste Body2Body-fuif met Tiga, vorig jaar, hebben we pas de eerste keer gemerkt hoe groot dat nummer geworden was. Op een bepaald moment hadden we security nodig omdat het volk de booth bijna aan het bestormen was. Die nacht in Culture Club was de eerste keer dat we naar een ander land zijn gevlogen voor een optreden.

Heren - veel succes met jullie carrières en nieuw album. Veel plezier vanavond op Dirty Dancing te Brussel.

Thank you very much!

Koop Idealsm hier!

November 8, 2008
Bram Van Oost