De Rechtstaat - Dweilen met de creatieve kraan open

Dweilen met de creatieve kraan open

Rapper Michaël Gabriël en zanger Chesron Sminia vormen samen het vrolijke duo De Rechtstaat. Met een combinatie van vlotte, elektronische beats, kekke outfits en woorden vol leven, waarbij ze ook het levensbeschouwelijke op een subtiele manier aanraken, weten ze er iedere keer weer een geweldige belevenis van te maken. Op debuutalbum ‘Zorg Dat Je Rechtstaat’ worden "kneiterharde" rapbeats afgewisseld met vrolijke popsongs en kerkkritische teksten, altijd overgoten met een gezonde dosis humor. De babbel met Michaël Gabriël is dan ook meer dan een ontdekking.

Hoe is ‘De Rechtstaat’ ooit ontstaan?

Michaël Gabriël: We woonden allebei aan een andere kant van het land (drie uur rijden van elkaar) maar mijn tante was Chesrons docent Nederlands op de middelbare school. Zij tipte Chesron om me eens op te zoeken op internet. We kregen daarna contact via Hyves. We maakten allebei solo-muziek; Chesron uitgesproken christelijke rap met veel zang en ik wat meer melancholische, rauwe hiphop. Na de eerste ontmoeting hebben we meteen een nummer geschreven samen. We wilden allebei graag eens proberen vrolijke, dansbare, elektronische nummers te maken met een christelijke boodschap. Dat was er namelijk nog niet in Nederland en het leek ons een mooie uitdaging.

Hoe ontstaan jullie nummers?

De nummers gaan grotendeels over dingen die ons bezighouden. We lopen tegen dingen aan, zien een verbeterpunt of komen een onderwerp tegen waar we wat leuks mee kunnen. Ik maak daar dan een woordweb omheen en schrijf er wat zinnen bij. Dat gaat dan naar Chesron en hij bedenkt een melodie en een refrein. Vervolgens werken we de song samen uit. Meestal ben ik wel een paar maanden bezig om de coupletten af te maken. Chesron is wat sneller. Die heeft aan een uurtje wel genoeg voor een beat of een refreintje (lacht). De teksten moeten in ieder geval prikkelen en aanzetten tot nadenken. Wanneer je de song hoort, moet je het scenario als het ware voor je zien. En het mag dansbaar zijn!

Waarover gaan de songs van ‘De Rechtstaat’?

Wij richten ons met onze muziek vooral op kerkelijke luisteraars. Wij geloven dat het goed is dat mensen zich gezamenlijk op god richten en op zoek gaan naar wie hij is. We zijn ons er wel van bewust dat een gemeenschap als de christelijke kerk de nodige eigenaardigheden met zich meebrengt en dat we geen perfecte gemeenschap zijn, ondanks dat veel kerkgangers dat wel lijken te denken. We leggen de vinger zo nu en dan ook graag op de zere plek. Gewoon zodat we met zijn allen kunnen groeien in geloof.

Vanwaar halen jullie de inspiratie voor de songs?

Voornamelijk uit dingen waar we zelf tegen aanlopen. Zo gaat Botoxchristen over het gevoel dat we hebben dat veel kerkgangers denken dat ze geen fouten meer mogen maken omdat ze "de" waarheid hebben leren kennen. Ze doen zich daardoor vaak beter voor dan ze zijn. Daarnaast zijn er de zaken die we ook bij onszelf herkennen of dingen die we grappig vinden. Zo gaat Wasmachine over het "bloed van Jezus" dat je "schoon kan wassen" en je weer als nieuw kan maken. Als een soort wasmachine.

Wie zijn jullie voorbeelden?

Chesron luistert veel verschillende muziek en heeft veel met opwekkingsmuziek. Ik luister graag naar rap, maar ook naar Elly en Rikkert bijvoorbeeld. Toen we begonnen met De Rechtstaat waren Boaz van de Beatz, Yellow Claw & Ronnie Flex net bekend aan het worden. Net toen we de idee (en de videoclip) van Goudkoorts hadden uitgedacht, kwam Stromae met Papaoutai doorbreken. Deze artiesten zijn, zeker aan het begin van De Rechtstaat, toonaangevend geweest bij de keuzes die wij maakten: vernieuwende, pompende en dansbare beats, catchy refreintjes, inhoudelijke teksten en goed uitgewerkte videoclips. Die elementen zitten nog steeds in onze muziek, maar we hebben nog meer een eigen sound gecreëerd. We proberen altijd onze eigen ideeën te bedenken, maar we laten ons nog steeds graag inspireren door anderen.

Hoe ambitieus zijn jullie als band?

Wij vinden het superleuk om op te treden. Het liefst elke week. Voor de afwisseling mag dat best in verschillende settings: met dj, akoestisch, op een tienerevent met wat rauwe rap, in een kerk met wat meer zang. Het streven is om regelmatig nieuwe muziek uit te brengen. We mikken op een nieuw album elke twee jaar. De inhoud moet hierbij doorgaans wel boven de vorm staan. Als we een tijdje het gevoel zouden hebben dat we niet veel zinnigs te vertellen hebben, dan zal er in die periode ook geen album verschijnen. Maar vooralsnog gaan wij nog wel effe door. We hebben nog genoeg te melden. Het is dweilen met de creatieve kraan open (lacht).

De Rechtstaat speelt op 26 oktober in de Sint-Michielskerk in Kortrijk. Alle info op www.derechtstaat.nl.

7 oktober 2018
Steven Verhamme