de portables - De tapes vervangen zeker niet een live optreden

De tapes vervangen zeker niet een live optreden

Ongetwijfeld één van de meest merkwaardige en daardoor waarschijnlijk ook één van de meest bekeken filmpjes was dat van de portables. Benieuwd naar hoe het hen sindsdien vergaan is.

Wat heb je nog gedaan sindsdien? Zijn de plannen die je toen had ook maar enigszins uitgekomen?

Kasper Jordaens: Tijdens de eerste lockdown vielen onze repetities eerst naar een complete stop. Voor allen was het nieuwe leven een schok. Maar goed, dat is zeer algemeen. We zijn begonnen met asynchrone repetities, een doorgeefsysteem, waarbij maat en key en stijl meegegeven worden en er telkens een laagje bij gelegd wordt. We experimenteerden ook met andere manieren om toch synchroon te spelen: gewoon een gedeelde clicktrack en gaan… Achteraf dan luisteren naar de mix. Dat is wat op daFestival is gebeurd.

Ondertussen bleven we niet stilzitten. We moesten vooral plannen aanpassen. Zo was er een studio geboekt en gingen we de nieuwe plaat inblikken. Dat is uitgesteld omdat we niet voldoende konden repeteren. Het repeteren zelf, toen het terug kon, werd een andere beleving. We deden niet zoveel meer buiten repeteren. De opnames van de repetities zelf reflecteerden onze state of mind. We repeteerden niet meer om liedjes te kunnen spelen op een podium, want dat zat er niet in. We speelden om onszelf gezond te houden. Het heet "rehearsing a state of mind" (en godverdomme ik mis het momenteel).

De plannen bleven meegroeien met de pandemie. Een piekje hier, een piekje daar... Voor deze crisis was er geen sprake van twaalf mixtapes als voorbereiding op de plaat. De 'Silver Series Tapes' zijn ondertussen in volle wording. De tekst op één van de tapes vat het ook samen: "Instead of rehearsing songs, we decided to rehearse our state of mind, to keep ourselves sane in an unsane world. All hail to the groove!"

Ons door de eerste lockdown uitgestelde optreden werd op de valreep weer uitgesteld door de volgende lockdown en nu zijn we stilaan terug op gang in onze home-studio's om de state-of-mind-repetities toch op een manier voort te kunnen zetten. Samengevat zijn het dus vooral de nieuwe plannen die kunnen doorgaan, aangepast aan de nieuwe realiteit

Ben je er toch nog in geslaagd om echt live te spelen in 2020?

Nope!

Zijn er ook goede dingen voortgekomen uit de lockdowns op muzikaal gebied?

Yep, de 'Silver Series Tapes' en het daFestival-clipje, hetgeen ons voldoende druk gaf om een haalbare remote werkwijze uit te werken die resultaat kon geven. Maar het vervangt zeker niet een live repetitie of optreden.

Wat heb je al op stapel staan voor 2021?

Vijfentwintig jaar de Portables. Wat kunnen we daar al over verklappen? Iedere zestiende van de maand tot oktober zal er een nieuwe tape zijn. In oktober komt daar dan zeker iets bij, maar het is niet per se een taart.

Hoe staat het met de financiële en de mentale gezondheid?

Financiëel hebben de portables vooral kosten gehad in 2020: het archief op orde zetten voor vijfentwintig jaar, annulatiekosten voor de studio,… De tapes gaan dat niet goed maken, maar ik denk dat, gezien dit geen hoofdberoep is, de katers wel meevallen. Ik spreek niet voor de groep, maar voor mezelf. Mentaal hebben we allemaal wel om de één of andere reden gemerkt dat Corona het leven niet gemakkelijker maakt. Maar ik verwijs gewoon terug naar de tapequote: "Instead of rehearsing songs, we decided to rehearse our state of mind, to keep ourselves sane in an unsane world. All hail to the groove!"

23 december 2020
Patrick Van Gestel