De Delvers - daFestival: Gewoon in groep muziek maken gaat zo'n deugd doen

daFestival: Gewoon in groep muziek maken gaat zo'n deugd doen

De Delvers doen het op daFestival om 16u30. Zanger-gitarist Dries Emmerechts doet het in zijn eentje, maar laat dat geen bezwaar zijn. Ook zo kan hij de passende vibe oproepen. De vraagjes beantwoorden deden twee van de heren.

Hoe stellen jullie het in deze periode van quarantaine? Al (muzikaal) zotte dingen ondernomen? Welke?

Tom (bas, zang): We stellen het gelukkig gezond. We whatsapp'en elkaar regelmatig. Al word ik daar nogal onrustig van. Er zijn voor mij zelfs speciaal twee groepen aangemaakt: één voor "gezever" en één voor "praktische" dingen. Hiervoor ben ik de andere groepsleden nu al eeuwig dankbaar.

Laurens (gitaar, achtergrondzang): Voor De Delvers had Tom zelfs nog geen Whatsapp. Hij heeft een voor zijn doen waanzinnige technologische sprong gemaakt, maar hij kreeg er in het begin een beetje stress van.

Tom: Muzikaal delen we momenteel een aantal live opnames van ons laatste optreden dat we speelden op 10 maart in Cinema Plaza in Duffel, net voor alles stil viel. We speelden toen de muzikale inleiding bij de film 'Control' van Anton Corbijn. Het was achteraf bekeken een vreemde avond. Je voelde dat er iets in de lucht hing. We proberen nu elke week een nummer te delen van dit optreden via de sociale media. Mocht het nog lang aanhouden, is er nog wel materiaal dat eventueel kan bovengehaald worden, al mag het ook geen "overkill" worden. Soms doe je meer door even niets te doen.

Laurens: Niemand van ons is besmet na dat optreden. Dat is eigenlijk op zich al een zot ding.

Werken jullie intussen aan nieuwe songs? Zo ja, kan je daar al iets over zeggen?

Tom: We zijn eigenlijk volop bezig aan onze tweede plaat. Daar zijn we al een tijdje aan bezig. De bedoeling was om die in 2021 uit te brengen, maar dat zullen we uiteraard moeten bekijken nadat alles zich wat heeft hersteld. Wat ik er over kan vertellen: het is een vrij donkere plaat; de synths zijn meer aanwezig dan op ons debuutalbum en het laaste, dat we hebben opgenomen, zijn alarmgeluiden die een tsunami aankondigen.

Hoe hard komt deze crisis aan? Financieel? Commercieel? Persoonlijk?

Tom: Ik denk dat niemand de gevolgen van deze periode kan ontlopen. Iedereen ziet af. Het zal veel kracht en solidariteit vragen om hier door te komen en er voor te zorgen dat er niemand uitvalt. Dit laatste moet volgens mij de kern zijn van wat ons in beweging zet.

Persoonlijk ben ik erg geraakt door wat de zorgsector deze dagen presteert. Ook de grote rust en helderheid, die mensen zoals Marc Van Ranst uitstralen, vind ik enorm. Ook kunst en cultuur zijn erg belangrijk in deze periode. Een troostend lied, een theatervoorstelling die je online kan bekijken en je even weghaalt van je zorgen…

Deze crisis toont ook nog eens aan hoe kwetsbaar en fragiel alles is. Alles kan in een knip voorbij zijn. Dit proberen zien als een oproep en uitnodiging om te doen wat je wil doen zonder twijfels kan een grote kracht zijn en worden.

Laurens: Helemaal mee eens, ik vind zelf al jaren dat een aantal beroepen té vanzelfsprekend zijn en serieus ondergewaardeerd worden. Ook spelen er zich nu ongetwijfeld heel veel drama’s af in gezinnen waar het sowieso al niet goed ging. Denk maar aan huiselijk geweld, gezinnen die het financieel of op andere vlakken al moeilijk hadden, maar ook bij bejaarden en mensen met een handicap. Eenvoudig voor een regering is dat allemaal niet, maar het gaat wel moeten gebeuren. Er staan hier en daar al wat roepers klaar om de crisis politiek te recupereren, maar ik hoop dat aan het eind van de rit iedereen nog goed onthouden heeft welke mensen nu eigenlijk belangrijk waren en echt een meerwaarde vormden.

Persoonlijk is het niet eenvoudig om mijn twee jonge kinderen geëntertaind te houden, maar ik heb een dak boven mijn hoofd, eten, drinken, een loon en geen levensbedreigende ziekte, van welke soort dan ook. Er zijn een paar miljoen mensen die dat niet eens kunnen zeggen. Wij zitten dus prima eigenlijk.

Zijn er al plannen voor nadien? Zo ja, welke?

Tom: Met De Delvers spelen wij op 20 juni heel de dag in-stores op Record Store Day Nederland. Uiteraard onder voorbehoud. En uiteraard opnieuw naar de fysieke platenwinkel.

Laurens: Het gaat ongelooflijk deugd doen om gewoon nog eens in groep muziek te maken. Dat hoor ik ook links en rechts bij bevriende muzikanten.

Van wie zouden jullie graag een inhouse-concert zien? Belgisch? Internationaal?

Laurens: Weet je wat cool zou zijn? Zo’n groep waarvan de leden mekaar eigenlijk niet meer kunnen rieken of zien, maar die voor het "Hogere Doel" een inhouse doen. Oasis, The Police, Fleetwood Mac ten tijde van 'Rumours'. Ze moeten mekaar niet eens fysiek zien. Wie weet werkt dat nog wel. Ach, een mens kan maar dromen, hé. Wat jullie met daMusic doen is sowieso al supercool, ik denk dat daar nood aan is.

10 april 2020
Patrick Van Gestel