Danko Jones - Het heilige vuur brandt nog steeds

Danko Jones was eind november even in het land om promotie te maken voor zijn nieuwe album dat in februari uitkomt. Wij ontmoetten “The Mango Kid” en zijn compaan John Calabrese in de bar van hun hotel in Brussel voor een babbel. En wat bleek: zo luid als de Canadezen klinken op plaat en op het podium, zo zacht spreken ze. Maar ze hadden heel wat te vertellen.

Jullie speelden al vaak in België. Herinneren jullie je nog iets van die shows?

De AB was altijd memorabel. Daar speelden we ook al vaak. (vijf keer waarvan de eerste keer in 2002 -nvdr) We speelden daar met Motörhead, Gogol Bordello, ook een paar keer als headliner en ook eens met de Nederlandse band Triggerfinger.

Dat is een Belgische band.

Oh sorry, natuurlijk!

Geen probleem. Je kan niet alles onthouden.

We stonden ook een paar keer op Pukkelpop en Rock Werchter. Dat was ook leuk. Op Pukkelpop passeerden we al tijdens onze tweede tournee in 2002. De band met België is dus uitstekend.

Volgend jaar komen jullie terug en spelen jullie op Graspop. Vreemd dat jullie daar nog niet eerder stonden.

Ja, eindelijk! Dat is wel spannend. Wij zijn dan wel geen heavy metalband, maar elk festival zoals Graspop heeft ook wel een paar gewone rock-‘n-roll bands op zijn affiche. Op Graspop staan bijvoorbeeld ook Black Stone Cherry en Kiss. Motörhead is trouwens ook geen metalband. 

Gaan jullie ook naar andere bands kijken als je op een festival speelt?

Als we tijd hebben, proberen we altijd een paar andere bands te zien. Alleen zie ik graag nieuwe bands of undergroundbands en die spelen vaak niet op de festivals waar wij geboekt worden.

Sommigen zeggen al jaren dat rock dood is en jullie laatste plaat heette zelfs ‘Rock And Roll Is Black And Blue’. Hoe houden jullie het interessant voor jezelf en de fans?

Die titel was eigenlijk een citaat van Gene Simmons. Wat hij bedoelde was niet dat rock dood is, maar wel de rockindustrie zoals hij die vroeger kende. We worden er vaak op aangesproken. Het levert leuke krantenkoppen en veel internetverkeer op, zeker? En het past natuurlijk in een tweet. Maar rock is helemaal niet dood.

En wat onze muziek betreft: die is tijdloos. Die blijft goed. We hebben geen nood aan verandering. De muziek spreekt voor zich. Het is rock-‘n-roll, puur amusement. En toch zijn de songs sterk. In het verleden hebben we veel kritiek gekregen, maar die was onterecht. Wij zijn nog steeds tevreden met hoe we klonken - en nu nog klinken - en we geven goede shows. Sommigen in de muziekindustrie gaven ons tips als over hoe songs te schrijven, maar ze hadden het verkeerd voor. Zelfs de songs uit onze begindagen zijn gerijpt door de jaren en blijven goed. We spelen ze ook nog altijd.

In de begintijd wilden jullie zelfs geen plaat maken en nu zijn jullie al aan nummer zeven….

Tja, wat wil je. We bestaan ondertussen achttien jaar. Het is waar dat we al twee jaar bestonden voor we een single uitbrachten. We wilden de nadruk leggen op onze liveshows terwijl veel andere bands eerst een bandcamppagina willen, merchandise, een manager en al die zaken. Wij waren anders. En nu nog: zeven albums in achttien jaar is niet echt overdreven veel. Maar zoals gezegd: wij spelen liever live.

Het nieuwe album zal ‘Fire Music’ heten. Vanwaar die titel?

Het staat vol met levendige, energieke songs. Het heilige vuur brandt nog altijd. Dus die titel lag voor de hand.

Een paar van de songs hebben echt de potentie om uit te groeien tot anthems. Schrijven jullie je songs op een manier dat je weet dat ze tot hun recht zullen komen in grote stadions?

We zouden liegen als we niet toegeven dat dat altijd wel ergens in ons achterhoofd meespeelt. Maar het is vooral de bedoeling om de mensen meteen mee te krijgen. Met deze nummers zal het makkelijk zijn om de mensen te amuseren. Zelfs als ze de songs niet kennen, zullen ze meteen weten wat te doen. Het zijn gewoon sterke nummers.

En een song als Do You Wanna Rock is natuurlijk het perfecte openingsnummer voor een show.

Uiteraard, al hebben we nog lang niet beslist hoe de setlist er zal gaan uitzien. Het is letterlijk een uitnodiging om mee te rocken. Meestal starten we na een nieuwe plaat met het openingsnummer van de plaat, maar dit keer zouden we hiermee wel kunnen starten. We zien wel. Trouwens, we proberen nooit twee keer dezelfde setlist te brengen. Dat zou nogal saai zijn.

Wat bracht Eric Ratz, de producer nog bij?

We kennen hem nog uit de tijd van ‘My Love Is Bold’, dat veel succes kende. En we kozen hem opnieuw omdat hij een goede klank weet te puren uit zowel gitaren als drums. Door de jaren heen heeft hij nog heel wat goed werk gemaakt en dus wisten we dat we ons tegelijk zouden amuseren met hem en een goede plaat konden maken. Jij kent het resultaat al.

Met drummers hebben jullie blijkbaar wel een probleem want Rich Knox is al jullie vierde drummer.

De zevende!. Niet dat wij altijd overhoop liggen met onze drummers, maar onze laatste drummer speelde ook nog in andere bands. Dat is bij Rich anders. Hij speelt enkel bij ons, dus het is nu veel gemakkelijker met hem dan met Atom Willard die ook bij Against Me! speelt. De tijdschema’s waren soms moeilijk te combineren. We zijn heel blij met Rich en, zoals je kan horen op de plaat, doet hij het meer dan voortreffelijk.

De koeienbellen die hij gebruikte in Do You Wanna Rock waren geslaagd en in Piranha mag hij zich ook lekker uitleven. Dat worden lekkere moshpits!

Wij zijn nochtans geen echte moshpitband, hoor. Af en toe ontstaat er wel eens eentje, afhankelijk van waar we spelen, maar het is zeker niet de bedoeling om songs te schrijven met moshpits als doel. Soms ben ik wel kwaad en dat hoor je dan ook in de songs die ik schrijf.

Komaan, Gonna Be A Fight Tonight  zal toch wel echt het vuur aan de lont steken.

Ik hoop alvast niet dat er mensen gewond zullen raken tijdens onze shows. De tekst van dat nummer vond zijn inspiratie in een combinatie van ‘West Side Story’ en ‘The Warriors’. Ik schreef hem na het zien van die twee films en het is dus meer dat verhaal dat ik vertel. De song geeft trouwens een goede indicatie van hoe het album zal klinken, dus check it out.

Er staan wel meer verhalende nummers op de plaat.

Inderdaad, meer dan op onze vorige platen. The Twisting Knife, She Ain’t Coming Home  zijn ook echte verhalen op zich.

Jullie songs doken de voorbije jaren ook op in films, series en zelfs games. Voor welke film, serie of game mogen ze altijd een van jullie songs gebruiken?

Ik zou het wel leuk vinden mochten we opduiken in Fifa. Dat speel ik graag. Maar verder zijn we al blij dat we überhaupt gekozen werden. Dat waren best coole series en games. Weet je, mochten ze ‘Three’s A Company’ (Man Over De Vloer) opnieuw opnemen, willen wij wel voor de titelsong tekenen.

‘Fire Music’ ligt in de winkels vanaf 6 februari.

26 januari 2015
Marc Alenus