Compro Oro - Nu lonken we naar Arabische muziek

Nu lonken we naar Arabische muziek

Het Belgische pyschedelische jazzcollectief Compro Oro kondigde onlangs met trots een nieuwe samenwerking aan met Murat Ertel, mede-oprichter en frontman van de Istanbulse cult-psychedelische folkband BaBa ZuLa en zijn zangeres-partner Esma Ertel. Het album, getiteld ‘Simurg’, werd ondertussen gereleased en volgt op Compro Oro's veelgeprezen tweede album ‘Suburban Exotica’, dat vorig jaar werd uitgebracht.  Bart Vervaeck en Wim Theo Segers doen het verhaal van de nieuwe plaat.

Jullie werken keihard aan de weg, maar zijn voor veel mensen nog een onbekende factor. Wie is of wie zijn Compro Oro?

We kozen er als band voor om psychedelische jazz met invloeden uit de wereldmuziek te spelen. Daarbij maken we gebruik van veel percussie en gitaar. Aanvankelijk speelden we Latin en jazzcomposities als een soort eindwerk voor het conservatorium. De band is nadien gewoon blijven bestaan.  

Vanwaar komt die passie voor de muziek vanuit de hele wereld?

We ontdekken dagelijks muziek via internet, ook de mediterane. Die bruisende, zuiderse sferen spreken ons aan omwille van het exotische karakter. We hebben er een volledige plaat rond gemaakt. Vervolgens hebben we ons ondergedompeld in de Ethiopische muziek, terwijl we nu lonken naar de Arabische wereld. Kortom, we staan open voor alle invloeden.  

De nieuwe plaat heet ‘Simurg’. Vanwaar die titel? 

Het idee komt niet van ons, wel van Murat die we hebben leren kennen bij een live optreden met gitarist Bart Vervaeck en Murat in Istanbul Express in 2016. Ze kwamen muzikaal en spiritueel samen en gingen de studio in onder het toeziend oog van producer en multi-instrumentalist Dijf Sanders. Compro Oro en Murat namen verschillende nummers op tijdens een intense sessie, die 'Simurg' zou vormen.

Het is het verhaal over aantrekkingskracht, existentieel onderzoek, zuivering en wedergeboorte. In een mysterieuze zoektocht naar vervulling beginnen miljoenen vogels aan een reis door verschillende valleien, die elk een menselijk kenmerk vertegenwoordigen. Terwijl sommige toegeven aan de aantrekkingskracht van liefde, ego of onwetend en ongelovig worden, blijven anderen nieuwsgierig en zetten hun expeditie voort. Langzaam maar zeker verdwijnt dit geruis en een selectie van dertig vogels bereikt de berg Kaf en het nest van de Simurg. Daar en dan worden ze één. Ze worden herboren en gereïncarneerd in een almachtige en alwetende feniks.

Als jullie de studio induiken, ligt dan alles op voorhand vast of werken jullie vanuit de inspiratie van het moment?

We werken louter vanuit improvisatie. Enkel het verhaal rond de plaat lag vast. We nemen de instrumenten en gaan van start. Suburban Exotica’ is daarentegen opgebouwd uit songstructuren en bevat meer overdubs. We hebben voor ‘Simurg’ twee dagen aan een stuk staan jammen. Op den duur raak je in een goede "move" en ontstaan er pareltjes. Zo’n improvisaties leiden soms tot iets magisch. We weten waar we beginnen, maar niet waar we zullen aankomen. Een beetje zoals het verhaal van de feniks. Toch is het allemaal niet zo serieus bedoeld. Onze muziek is in de eerste plaats gebaseerd op de groove en het momentum waarop alles ontstaat. Je moet er niet al te grote betekenissen aan vastkoppelen. We willen geen nieuw bewustzijn creëren.  

Gaan jullie de plaat ook live kunnen spelen?

Murat moet hier geraken en, als hij er is, gaan we enkel bepaalde aspecten uit de plaat kunnen weergeven. Sommige songs zullen richtinggevend zijn. Ik denk aan nummers met een bepaald tempo, toonaard of gevoel. Van daaruit gaan we dan weer nieuwe zaken produceren. De nummers van de plaat reconstrueren op het podium zou vreemd zijn. De sound van die laatste plaat is trouwens sterk bepaald door wat Dijf Sanders ermee gedaan heeft. Zie de plaat als een product van een moment.

 

Waarom zijn jullie met Dijf in zee gegaan? 

We zitten wel eens samen op een barbecue of op café en hadden al van hem gehoord, maar ik kende hem niet persoonlijk. Op een dag dook hij binnen in het leven van Compro Oro. We hebben hem toen ontdekt als producer en mixer. Het was supertof, want hij is echt wel heel goed in zijn vak. Hij heeft ook veel effecten en synths toegevoegd. De ruimtelijkheid van de plaat is er mede dankzij Dijf. We hebben alles in één ruimte ogenomen, de drums op vier sporen, de gitaarversterkers in de ruimte. Dijf heeft nadien gezorgd voor een heel leuke postproductie waarbij de live feel duidelijk voelbaar is.

Hebben jullie ambities op korte of lange termijn?

We willen met onze muziek een eigen wereld creëren en daarin verder groeien als band. Compro Oro wil vooral goeie muziek maken en graag op mooie plaatsen spelen. Ons doel is niet om hits te schrijven. Alhoewel. (schatert).

7 juli 2020
Steven Verhamme