Compact Disk Dummies - Alles moet steek houden en met elkaar verbonden zijn

'Silver Souls', de nieuwe plaat van Compact Disk Dummies, werd opgenomen met Gareth Jones  (Depeche Mode, Erasure, Nick Cave) en Luuk Cox/Shameboy. De ex-winnaars van Humo's Rock Rally (2012) bewijzen op hun allereerste, echte cd dat hun alles overmeesterende energiegolf nog steeds erg impressionant is. Lennert Coorevits, de helft van het duo, is blij met het compliment.

Hoe was het om die langverwachte plaat in handen te hebben?

Het was spannend, want we zijn er lang mee bezig geweest. We waren er vanaf het begin van overtuigd dat we de controle wilden behouden over alles; bijvoorbeeld ook over het artwork. Toen ik de plaat zag, was ik vooral gelukkig dat alles juist geprint was (lacht) en dat alles eruit zag zoals we dat hadden voorzien. We waren erg blij met het resultaat.

Was het lang uitkijken naar die plaat?

Het was een natuurlijk proces voor ons. Het was niet dat we gepland hadden dat die plaat er nu moest zijn. We zijn na de ep constant bezig gebleven. We hebben twee jaar lang getourd. Het was sowieso een drukke periode; want naast die concerten zijn er onze zijprojecten en lopen we ook nog school. Toen we de plaat moesten opnemen, hadden we niet het gevoel nog een zee van tijd te hebben. Het was werken tegen een stevige deadline.

Is de plaat geworden wat je er vooraf had van verwacht?

Ik heb altijd wel een bepaalde visie in mijn hoofd. Voor deze plaat wilden we het instrumentarium wat uitbouwen. Het mocht iets levendiger en gedetailleerder zijn. In die zin zijn we weinig afgeweken van wat we in ons hoofd hadden. Natuurlijk krijg je wat ingevingen in de studio en die moet je niet laten liggen. De plaat is uiteindelijk een momentopname en op een bepaald punt is die af en moet je er vanaf blijven. Misschien zeg ik over enkele maanden dat ik sommige dingen anders wou. In die zin leren we telkens bij, maar deze plaat is ergens toch een afgesloten hoofdstuk.

Komen de songs vlot uit je pen?

Ik voel wel, als ik er heel intensief mee bezig ben, dat de ideeën blijven komen. Dan zit ik in een soort cocon en kan ik beter schrijven. Muziek is een eigenaardig beestje. Sommige zaken lagen al maanden in de schuif, maar ik wist niet wat ik ermee moest aanvangen; andere zaken zijn pas kort voor de opname gekomen. Je kan het niet altijd voorspellen. Je kan alleen maar veel uitproberen. Tussen de tien slechte dingen zit er telkens wel een goede vondst.

Hoe ambitieus zijn jullie met de plaat?

Het is altijd moeilijk in te schatten wat een plaat zal doen, maar we zijn wel ambitieus in die zin dat we een soort totaalconcept willen afleveren. We willen er voor zorgen dat alles klopt. Alles moet steek houden en met elkaar verbonden zijn: qua sfeer, wat we willen vertellen, de kostuums en alles wat erbij komt kijken. We wilden van Compact Disk Dummies echt een product maken dat bij de thematiek van de plaat past. Maar het is geen conceptplaat geworden, al voelden we wel dat we hier en daar dieper wilden op ingaan.

Afgelopen weken werd jullie plaat ook gerecenseerd. Zijn dat dingen die je allemaal leest en die je emotioneel beïnvloeden?

Ik lees sowieso alles wat verschijnt, als ik daartoe de kans krijg. Ik kan wel kritiek verdragen. Het enige waarmee ik het moeilijk heb, is zo’n korte recensie van zes lijnen over een plaat waaraan iemand twee jaar gewerkt heeft. Dat blijft jammer en getuigt van weinig respect, ook al is het een goede recensie. Er mag best wel wat body aan zitten. Sommige journalisten maken zich er gemakkelijk vanaf. Veel artiesten denken daar trouwens hetzelfde over.

Hoe groot is bij jullie de honger naar het podium?

Voor ons zijn de studio en het live gebeuren andere werelden. In de studio zijn we nooit bezig met hoe we een song live zullen spelen. We denken altijd dat we ons er zullen uittrekken op het podium. Daarom leggen we ons ook geen beperkingen op in de studio. Ten tijde van Humo’s Rock Rally waren we echt een live groep, maar die reputatie vertalen naar een plaat was niet gemakkelijk. Het kwam volgens mij nooit supergoed over. Maar we spelen graag live en ook de nieuwe nummers worden door het publiek gesmaakt. Live blijft dus een belangrijk onderdeel van Compact Disk Dummies. In die zin kijken we de komende weken enorm uit naar Pukkelpop en Boomtown om er maar twee te noemen. Laat de zomer maar komen!

6 juli 2016
Steven Verhamme