Cody - Collectiviteit in plaats van competiviteit

In de grote hal van het Musikhuset ontmoeten we zanger Kasper Kaae van Cody, één van de hoogtepunten op het SPOT festival. Het zevental dat folkpop met hier en daar een stevig randje maakt heeft net haar beloftevolle debuutalbum gereleaset en een gesprek kost uiteraard niets.

Hoe startten jullie met de band?

De band startte in 2005. Ik woonde samen met een meisje wiens vriend drummer was. Op een dag klopte hij op mijn deur en zei dat hij een album wilde maken met mij. Ik had zoiets van: "Zo eenvoudig lijkt mij dat niet". Enfin, we begonnen wat te repeteren met nog een derde persoon die ongeveer tien jaar ouder was dan mezelf. Uiteindelijk ontdekten we dat we geen juiste stijl vonden. Zij wilden echte folkpop maken, terwijl ik postrock- en noise-elementen wilde integreren. We gingen uit elkaar en ik begon met andere vrienden samen te spelen. Er volgden wisselende bezettingen, maar ondertussen spelen we met de huidige kern al een drietal jaar samen, sinds 2008.

En zo begonnen jullie aan dit album...

Inderdaad. Ik schrijf wel de nummers of kom met ideeën, maar de anderen maken de arrangementen en vervolledigen de nummers tot wat ze nu zijn. Het is de bedoeling om ergens in het midden van al onze wensen een smeltpunt te vinden waar iedereen zich goed bij voelt. Het blijft ergens wel mijn project, maar het is tegelijk interessant om met iedereen samen te zoeken naar een sound. Iedereen maakt zijn eigen partituur.

Hoe zou je de sound beschrijven?

(denkt). Warm. Ja, het moet warm zijn. We hoeven niet allemaal op hetzelfde moment aan het woord te zijn. Er moet plaats zijn en ruimte zodat je warmte kan creëren.

Jullie zijn met zeven. Is het makkelijk om samen tot een consensus te komen?

Ja, alles gaat vrij "smooth" en hoewel iedereen in verschillende bands speelt zijn er tot nu toe geen problemen geweest.

Een vreemde vraag misschien, maar wat zou je doen als Koningin Margareth II van Denemarken je €10.000.000 zou geven om voor onbepaalde tijd haar persoonlijke entertainer te worden?

(denkt). 10.000.000. Ik denk, ik bedoel, hm. Ik zou waarschijnlijk neen zeggen, omdat het me vreselijk saai lijkt, maar voor Margareth zou ik wel eens iets extra doen.

Jullie spelen op SPOT, een showcasefestival waarop de hele muziekindustrie aanwezig is. Welk gevoel heb je bij die industrie?

Ik hou niet van de muziekindustrie. Ik denk dat het vol zit met hypocrieten en onwetenden en ik wil er zo weinig mogelijk mee te maken hebben. Ik weet wel dat ik er mijn weg wat moet in zoeken, maar ik wil eigenlijk helemaal niet met managers en businessmensen praten. Voor mij draait dat niet om muziek. Het klinkt cliché, maar ik wil me vooral met muziek bezighouden en al de rest interesseert me niet.

Die industrie bepaalt wel in grote mate welke richting je uitgaat met de band. Hoe zou je die richting zelf uitstippelen als je wild mag dromen?

Ik wil verdergaan op dezelfde weg, maar het hoeft niet snel te gaan. Het mag op een redelijke en rustige manier verlopen.

Ik heb de indruk dat veel mensen elkaar hier kennen en dat veel bands met elkaar in contact staan. Klopt dat?

Ja, je hebt gelijk. Niet iedereen kent elkaar, maar ik ken wel echt heel veel groepen die hier spelen. In feite richtten wij een tijdje geleden het zogeheten "Copenhagen Collective" op. De bedoeling was om ons te verenigen met verschillende bands. We figureren op elkaars albums, spreken af om te praten over muziek, repeteren soms samen of geven een gezamenlijk concert. We zijn gewoon vrienden. Het gaat onder meer om onszelf, Before The Show, The Rumour Said Fire, Alcoholic Faith Machine, Twins Twins en Sleep Party People. Alle bands spelen hier eigenlijk op het festival en dat is wel leuk.

Hebben jullie één of ander statement of een manifest zoals de avant-garde groeperingen vroeger?

Het idee erachter is dat het veel verrijkender en gewoon beter is om elkaar te steunen en ruimte te geven in plaats van competitief te zijn. We helpen elkaar om vooruit te geraken. We hebben trouwens een T-Shirt gemaakt met alle groepen erop, wat we dan als merchandising meehebben op optredens.

Is het een gesloten of een open groep?

Het is zeker geen select gezelschap. Er kunnen gerust andere bands bijkomen. Geen probleem.

Veel succes in ieder geval.

Foto via Wannabes.

6 juni 2010
Mattias Devriendt