Charlie Cunningham - Er zitten nog veel plannen in mijn hoofd
In 2015 stond Charlie Cunningham nog in Huis 23, tegenwoordig het AB-Salon. Op 13 oktober stond hij voor een uitverkochte AB Club en volgend jaar mag hij de AB Box vullen. Om maar te zeggen: deze Engelse singer-songwriter is aan een stevige opmars bezig. Dat bewees hij ook met tweede plaat 'Permantly Way.' Wij hadden een kort gesprek over verleden, toekomst en veel meer.
Je hebt een tijdje in Spanje verbleven om er de flamenco onder de knie te krijgen.
Charlie Cunningham: Dat was toen ik zevenentwintig jaar oud was of zo. Oorspronkelijk was het de bedoeling om die stijl te leren. Ik had daar veel interesse in. Ik dacht dat het me in enkele maanden wel zou lukken, maar het is heel moeilijk. Het duurde uiteindelijk ongeveer twee jaar. Het was ook een beetje frustrerend, omdat ik het gevoel kreeg dat ik beperkt was in mijn kunnen. Maar tegelijk was het ook heel leerzaam. Wat ik er vooral heb uit geleerd, is om nooit op te geven. Met vallen en opstaan kom je er wel. Eigenlijk heeft mijn muziek door die ervaring mee vorm gekregen.
Wat zijn je grootste invloeden?
Ik luister naar verschillende soorten muziek. Toen ik jonger was, heb ik veel dingen ontdekt via MTV. En ik ben ook een groot fan van pakweg The Beatles. Mijn muzikale invloeden zijn dus zeer uitgebreid.
Je hebt bewust je muziek via Spotify aan de man gebracht. In tijden dat daarover toch enige discussie bestaat, is dat opmerkelijk. Artiesten verdienen er bitter weinig aan.
Spotify heeft er vooral voor gezorgd dat men mij heeft leren kennen, waardoor ik nu voor volle zalen speel. Financieel houd je er wellicht niet veel aan over, maar die fans komen wel naar je concerten en kopen misschien een lp of zo. Het is maar hoe je het bekijkt. Zonder Spotify had ik wellicht niet kunnen touren door heel de wereld zoals ik dat nu doe. En dat is minstens even belangrijk.
Sociale media zijn een beetje hetzelfde verhaal. Ik ben gesteld op mijn privacy en geef niet te veel prijs. Ik gebruik het dan ook puur voor mijn muziek. En daardoor bereik je nu eenmaal veel mensen, niets meer en niets minder. Maar het kan inderdaad ook een vloek zijn.
'Permanent Way' is een emotioneel geladen plaat. Schuilt er een persoonlijk verhaal achter?
Het is niet zozeer een verhaal over mezelf, maar vooral over interessante mensen die ik ontmoet. Ik kom op veel plaatsen, observeer mensen. En dan stoot je op verhalen, waaruit ik inspiratie haal. Dat zijn ook persoonlijke verhalen, maar dan in de huid van een ander.
Hoe waren de reacties op het album?
Opvallend positief, ook over de concerten. En dat doet na al dat werk toch altijd deugd.
Wat is het grote verschil met het debuut?
De eerste plaat was meer laidback, omdat de invulling daar werd beperkt tot zang en gitaar. Op deze plaat klinkt alles veel voller, meer instrumentaal ingevuld. Er zijn meer keyboards en dergelijke te horen, waardoor je een atmosferische plaat krijgt.
Schuilt er een plan achter die evolutie?
Jazeker, het zit allemaal in mijn hoofd. En ik ga die plannen ook verder uitwerken. Ik wil daar nu eigenlijk niet te veel over kwijt. Ik raad de mensen aan mijn werk op de voet te blijven volgen. Dan zie en hoor je zelf waar het uitkomt. Maar we zitten op schema.
Dit optreden was uitverkocht. Volgend jaar speel je opnieuw, maar dan in de AB Box voor zowat achthonderd fans. Geef je de voorkeur aan grote of eerder kleine podia?
Het leuke aan deze tournee is de variatie. We spelen soms in grotere zalen, dan weer in kleinere. We passen ons gewoon aan om in de juiste sfeer te geraken. Maar eigenlijk heb ik niet echt een voorkeur. Het is allebei leuk om te doen. Zolang er maar interactie is met het publiek, is het voor mij voldoende.
Hoe lang zijn jullie nu al op tournee? Wordt het niet vermoeiend?
Charlie: Zowat zes jaar nu, maar we blijven steeds alles geven. De mensen, die naar ons komen kijken, willen een goede show zien. Ze hebben daar ook heel wat geld voor neergeteld. Die vermoeidheid wordt dan bijkomstig. We willen de fans de perfecte avond bezorgen.
Is er een verschil tussen touren in Europa of Amerika?
De lange reizen tussen de verschillende staten in Amerika, de cultuurverschillen,... ze zijn er zeker, maar dat maakt het net zo interessant aan voortdurend op tournee zijn. In België is er het eten, de mensen, het bier, de architectuur en de cultuur, die zo veelzijdig zijn en prachtig om zien. Brussel is een prachtige stad, waar veel te ontdekken valt, zeker rond kerstmis en zo. België is een zeer mooi land om te vertoeven en op te treden.
Heeft de samenwerking met BMG nieuwe deuren geopend?
Vooral voor het verspreiden van onze muziek is BMG zeer belangrijk gebleken. Het is uiteraard belangrijk om je eigen identiteit te bewaren. We willen uiteraard de dingen aanpakken op onze eigen manier, maar de support is toch van belang.
Denk je dat Brexit problemen zou kunnen opleveren?
We zijn daar echt niet mee bezig. Het is vooral frustrerend. Maar we zien wel waar we uitkomen. Dat geldt ook voor mijn muziek. De ideeën zijn er. We werken ze verder uit en zien dan wel waar we uitkomen. En zolang het publiek mee is, blijven we gewoon doorgaan. Met of zonder Brexit.
Is er een objectief dat je wil bereiken in pakweg tien jaar?
Gewoon blijven doorgaan zoals we nu bezig zijn volstaat: verderbouwen aan de muziek, songs schrijven., daarmee de baan opgaan, ...