Chantal Acda - daFestival #2: Live spelen heb ik echt nodig

daFestival #2: Live spelen heb ik echt nodig

We waren erg blij dat Chantal Acda inging op onze uitnodiging voor daFestival #2 en schoven haar meteen ook onze vragenlijst onder de sympathieke neus.

Hoe stel jij het in deze periode van quarantaine? Al (muzikaal) zotte dingen ondernomen? Welke?

Chantal Acda: Het is een bevreemdende tijd. Ik balanceer tussen rust en te veel input doordat de kinderen de hele dag in huis zijn. Maar ik geniet enorm van de tijd met hen en ook van hoe het woord "tijd" een andere invulling krijgt. Geen geloop tussen hobby’s, tijd om echt rustig te babbelen en bij elkaar te zijn. Dat zet me wel aan het denken. We hebben ook paarden en mogen daar naartoe. Dus mijn leven is momenteel een groot ponykamp. En dat vind ik absoluut niet erg. Heerlijk die geuren in de velden en bossen.

Muzikaal ben ik me aan het amuseren. Ik ben een nieuwe soloplaat aan het schrijven en in New York schrijft Shahzad Ismaily ondertussen mee. Daarnaast heb ik een muziekstuk geschreven met Machinefabriek. Daardoor kon ik eindelijk mijn Moog eens goed leren kennen. En ik ben een plaat aan het maken met Borgar Magnason (Sigur Rós, Bonnie Prince Billy, Björk). En dat geeft me dan toch een klein beetje Ijsland in mijn leven. 

Werk je intussen aan nieuwe songs? Zo ja, kan je daar al iets over zeggen?

Ik ben heel hard aan het werken aan nieuwe songs en er komen er steeds bij. Ik heb een shortlist en dan moet ik toch steeds weer keuzes maken. Na 'Pūwawau' zag ik er zo naar uit even in mijn eentje wat te schrijven. Zalig ook wel weer!

Hoe hard komt deze crisis aan? Financieel? Commercieel? Persoonlijk?

Financieel zeer hard. En door onze constructie (en die van vele muzikanten) is er zo goed als geen hulp. Wat wel raar is, aangezien ook wij belasting afdragen, maar er nu geen gehoor wordt gegeven. Dat is nogal triestig.

Verder ben ik erachter gekomen hoe graag ik live speel. Ik wist dat ik dat graag deed, maar het is echt noodzaak voor mij. Wat mis ik het!

Zijn er al plannen voor nadien? Zo ja, welke?

Een nieuwe soloplaat uitbrengen in de lente van 2021 en lekker spelen met mijn heerlijke band. Ik kan niet wachten!

Van wie zou jij graag een inhouse-concert zien? Belgisch? Internationaal?

Mmmm, van Low maar. Die doen dat elke vrijdagavond! Bon Iver vind ik ook een goed idee!

5 mei 2020
Christophe Demunter