BLØF - Zoutelande laten overspoelen door dagjesmensen was niet de bedoeling

De burgemeester van het Nederlandse kuststadje Zoutelande toonde zich recent erg gelukkig met de nummer-één-hit van de Nederlandse band BLØF en onze Geike Arnaert. Het toerisme in het Zeeuwse plaatsje kreeg er een enorme boost door. Met het nummer, dat te vinden is op het knappe recentste album ‘Aan’, pakt BLØF ook voor het eerst de nummer-één-positie in van de Vlaamse hitlijsten. Een gesprek met de sympathieke band drong zich op.

Zoutelande laten overspoelen door dagjesmensen was niet de bedoeling

 

Hoe is het voor jullie om dit succes te beleven in Vlaanderen?
Bas Kennis (toetsen, gitaar)
: Heel bijzonder, alsof er in blessuretijd nog gescoord wordt. We zijn in Nederland al twintig jaar bekend en in België hebben we nooit veel voor elkaar gekregen tot Zoutelande. We hadden de hoop laten varen, maar nu gebeurt het alsnog. Dat maakt het extra leuk. We hadden er ons bij neergelegd dat we jaarlijks enkele keren in België zouden kunnen spelen, maar met deze hit op zak zal dat nu wel veranderen.

 

 

Hoe belangrijk is de factor Geike Arnaert op het nummer?
Norman Bonink (drums)
: Dat speelt uiteraard mee. Ze heeft er zeker iets mee te maken. Aan de nadere kant is de song in Nederland ook een hit en daar kende niemand Geike. Uiteraard blijft het liedje ook een ijzersterke song; dat is gebleken. Het is een cover van een Duits nummer. We hadden het gevoel dat er hitpotentieel in zat, toen we het hoorden, maar dat weet je nooit van tevoren.

 

Paskal Jacobsen (zang, gitaar): De samenwerking met Geike heeft de deur in België verder geopend. Een hit komt door een samenloop van een aantal omstandigheden. Alle zenders moeten bijvoorbeeld het liedje oppikken. En dat gebeurde ook. Alle puzzelstukjes vielen goed samen.

 

De single verscheen al in oktober 2017 en kende een langzame groei.

Peter Slager (bas): Precies. Het ging allemaal heel traag. In de kerstperiode werd het liedje verdrongen door de kerstsingles, maar toch stond het nummer uiteindelijk in de Top 2000, een eindejaarslijst waar heel Nederland naar luistert. Zoutelande stond al in die lijst, wat ongebruikelijk is voor een nieuwe plaat. Achteraf gezien was dat het signaal dat het wel eens een blijver zou kunnen zijn. Tijdens 'Serious Request', de tegenhanger van de 'Warmste Week van StuBru', bleek Zoutelande het meest aangevraagd liedje te zijn (blijkbaar stond het uiteindelijk op nummer vier, nvdr). De trein was vertrokken.

 

Voelen jullie je ambassadeurs van Zeeland?

Bonink: Zelfs een kinderprogramma als 'Karrewiet' had hiervoor aandacht, hoorde ik. De interesse voor Zoutelande is heel bijzonder.

 

Jakobsen: We zijn natuurlijk al langer dan vandaag ambassadeurs; tegen wil en dank. Peter en ik hebben natuurlijk die Zeeland-connectie. In het begin wilden we van die stempel af, maar Aan De Kust gaf natuurlijk een enorme boost aan onze carrière. We wilden eigenlijk vooral een Nederlandse band zijn, maar anderzijds hebben we de connectie met de heimat nooit losgelaten. De laatste jaren voelde ik me meer Zeeuw dan ooit. Dus is het nu wel leuk dat het liedje in de ogen van de Zeeuwen gewaardeerd wordt.

 

 

Kennis: Het loopt natuurlijk een beetje uit de hand want filmploegen zakken nu ook al af naar Zoutelande. De middenstand maakt zich wel op voor een volkstoeloop tijdens de zomer. Dat is leuk, zolang het binnen de perken blijft, ook al is het niet onze bedoeling om het dorp te laten overspoelen door dagjesmensen. Het moet geen bedevaartsoord worden, maar het dorp is wel beroemder geworden dankzij de single.

 

Jullie speelden recent in Trix in Antwerpen voor elfhonderd mensen, een week daarvoor in de Ziggodome in Amsterdam voor twintigduizend. Hoe anders was dat?
Kennis
: Zo’n Ziggo is bijzonder, maar het is een plaats waar je als band maar een keer per jaar speelt. Trix had net zo goed in Nederland kunnen liggen. Daar spelen we vaker voor zalen van duizend man of ietsje meer. Vorige keer speelden we in Trix voor achthonderd man. Nu speelden we voor een uitverkochte zaal. We gaan erop vooruit (lacht).

 

Dromen jullie van meer in Vlaanderen?
Bonink
: Het zou fijn zijn als we vaker in Vlaanderen zouden kunnen spelen. Het is voor ons zo dichtbij en er zijn zo veel leuke zalen. Voor ons is het een soort uitbreiding. Het zorgt voor een vernieuwde jeugdigheid. Bovendien is het leuk voor de Belgische crewleden van BLØF.

 

Jakobsen: Het clubcircuit in Vlaanderen willen we graag leren kennen. Zo hebben we een nieuwe markt voor ons met mensen waarvoor we nooit speelden. We hebben hier wel een trouw publiek bij de enkele shows die we spelen. Het zijn veelal dezelfde mensen die komen; vooral Nederlanders die net over de grens wonen. De grote challenge ligt in de AB, de show die we in december gaan spelen. Dat is voor ons vergelijkbaar met Paradiso. Als we die uitverkopen, zijn we helemaal gearriveerd.

 

Wanneer is een optreden geslaagd, wanneer gaan jullie met een goed gevoel van het podium af?

Slager: Het is een combinatie van goed spelen van onze kant en de beleving van het publiek met flink wat interactie; gemeend enthousiasme in combinatie met een goed concert. Als we als een krant staan te spelen, hebben we er ook niks aan. We willen echt de sterren van de hemel musiceren.

 

Jakobsen: We zijn echt goed ingespeeld. In Vlaanderen hebben we ook meer een luisterpubliek. In Nederland is dat anders. Hier kost het minder energie, spelen we meer op een natuurlijke flow. De toon van de show ligt toch wat anders en daar voelen we ons goed bij!

 

BLØF speelt op 7 april in Sint-Niklaas (uitverkocht), op 8 april in Hamont-Achel (uitverkocht), op 14 juli op Werchter Classic en op 8 december in de AB.

31 maart 2018
Steven Verhamme