Bazart - Niet superdonker, gewoon wat duister

Terwijl Bazart de laatste hand legt aan het debuut album ‘Echo’ blijft de band het ene grote festival na het andere aandoen deze zomer. De uitstekende single Goud zit daar uiteraard voor veel tussen. De single stond liefst zestien weken in de Ultratop 50. Pop in je moerstaal zoals je die zelden hoort, knus in de groove. Een gesprek met toetsenman Oliver Symons.

Hoe is Bazart ooit gestart?

De groep is eigenlijk begonnen als duo met Mathieu en Simon, zowat acht jaar geleden. Ze schreven hun nummers op akoestisch gitaar. Daarna kwamen er en drummer, bassist en ikzelf bij. Uiteindelijk zijn we gekomen tot het project zoals het vandaag bestaat. Mathieu en ik zijn al lang vrienden en Simon zat bij mij op school, we kenden elkaar en ook elkaars muziek.Was het een evidente keuze om in het Nederlands te zingen?

Mathieu en Simon waren al begonnen in hun moedertaal. Ze hebben altijd teksten in het Nederlands geschreven, ergens was het een logische keuze. Wij allen geloven in onze taal, daar was geen twijfel over. Het is volledig onze smaak.Sommigen omschrijven jullie muziek als donkere, dromerige indie-pop. Is dat de benaming die jullie er zelf ook aan geven?

Het is een heel ruime omschrijven. Het is niet makkelijk om je eigen muziek te definiëren, maar ik vind het zelf een behoorlijke poging om te vatten waarmee we bezig zijn. Ik denk dat de muziek wat donker overkomt door de combinatie van de arrangementen en de melodieën die beide melancholisch zijn. Het is niet dat het superdonker is, noem het gewoon wat duister (lacht).Waarover gaan de teksten van Bazart?

Die worden geschreven door Mathieu. Hij vertelt gewoon de dingen die hem bezig houden en raken. De rest van de band houdt zich daar minder mee bezig.Hoe belangrijk was jullie single Goud in het hele doorbraakverhaal?

Heel belangrijk. We hadden nooit verwacht dat ze het zo snel zou gaan. De eerste single Tunnels deed het al niet onaardig en de opvolger Goud deed de bom barsten. We hebben alles te danken aan dat ene nummer. Het liedje werd gedraaid op commerciële zenders maar ook op de echte pop- en rockzenders. We maken muziek voor een breed publiek, we mikken niet op een niche.Is Goud ook een soort waardemeter voor het hele album ‘Echo’ dat er aan komt eind september?

Ik denk dat het nummer een visitekaartje voor het album zal zijn. Niet dat alle nummers doorslagjes zullen zijn, maar de sfeer van Goud zit duidelijk ook in een heel aantal andere nummers.Jullie mochten ook op Rock Werchter spelen. Hoe kijk je daar op terug?

Het was toch wel een hoogtepunt, een beetje vergelijkbaar met ons eerste uitverkochte concert in de AB wat toch ook uniek was. Het is iets waarvan je als muzikant toch droomt.Is alles wat jullie beleven een soort jongensdroom die uitkomt?

Het is echt ongelofelijk, zeker als je kijkt naar de festivals die we deze zomer allemaal mogen aan doen. Het is iets waarvan je droomt en we hadden nooit verwacht dat het zo snel zou gaan.Willen jullie ook Nederland veroveren, is dat ergens de volgende ambitie?

We zijn daar ook volle bak bezig, Goud is goed opgepikt door de radio’s en we speelden eerder deze zomer op Pinkpop. We staan straks ook op Lowlands en in het najaar volgt een clubtour. Lijkt me leuk om ook daar helemaal door te breken!

Bazart staat deze zomer nog op de Lokerse Feesten (12.08), Pukkelpop (19.08), Lowlands (21.08). In het najaar zijn er de twee AB-concerten op 8 en 9 oktober.

25 juli 2016
Steven Verhamme