ZYFA - 'Friends'

ZYFA - 'Friends'

Jan Staels (gitaar, bas, drums, percussie) en Anton Vanderhasselt (zang, gitaar, saxofoon, toetsen en piano) zijn al zowat twintig jaar 'Friends'. Het is die vriendschap die ze vieren met deze ep. En dat het wel goed zit met die vriendschap, wordt al snel duidelijk.

“Sad tropical rock” wordt het genoemd in de bio en daar kunnen wij ons wel iets bij voorstellen. Er hangt inderdaad een zekere tristesse over de zang van Vanderhasselt, een beetje zoals dat bij Warhaus ook het geval is. Maar de muziek staat daar, zeker in een nummer als Just About Now haaks op. Met blazers, gitaren en upbeat drums word je meegesleept in een golf van goede vibes. Dat “tropical” hoor je bijvoorbeeld terug in Void Forever, dat je met de ontdubbelde zang en de percussie zo naar een tropisch eiland voert.

Muzikaal doet het ons een beetje aan de eerste platen van Whitney denken, maar dan zonder dat hoge stemmetje. Of aan de yachtrock van Christopher Cross. Hier wordt de muziek wel mooi ingevuld met blazers, die je in een song als Smoke You doen wegdromen naar cocktails op een zomers strand of – nog beter – ergens op een jacht in een eenzame baai.

Dat net Small Talk als single werd gekozen, is vast geen toeval. Het trekt als opener niet alleen meteen de aandacht, het weet die ook vast te houden. En hetzelfde gebeurt op de B-kant van het vinyl album. Smoke You staat daar perfect op zijn plaats om de weerhaakjes in je oren te slaan en je vast te houden. Wanna Stay Friends? steekt daartegen een beetje af, maar je bent intussen bereid om verder te luisteren. En dan word je beloond met Stranger's Bed.

'Friends' is een zorgvuldig opgebouwde ep met songs, die terloops lijken te zijn gemaakt, maar bij nader inzien heel nauwkeurig de weg naar je brein zoeken en die ook vinden. Het onze althans.

20 februari 2023
Patrick Van Gestel