Zuperking - 'Fremd'

Zuperking - 'Fremd'

Na de laatste schijf van Zuperking realiseerden we ons dat deze band wel eens het Duitstalige antwoord op Nederlandse rockbands als Beuk zou kunnen zijn. Met eenzelfde energieke ingesteldheid ramt Zuperking als een losgeslagen bulldozer alle heilige huisjes omver en laten ze geen spaander heel van je hersenpan; dit allemaal gekruid met de nodige dosis humor en zelfrelativering. Nu is er ook nog eens een nieuwe ep. 'Fremd' bewijst dat Zuperking ook puur muzikaal buiten de eigen comfortzone durft treden.

In Aller Durum hoor je nog steeds die humor terug, die pure en lekker aanstekelijke rock-'n-roll (met knipogen naar punk). Maar dit is eveneens een emotioneel zeer beladen song. Het lijkt wel alsof de vocalist van dienst de opgekropte frustratie uitspuwt, vooruitgestuwd door muzikanten die met diezelfde ingesteldheid de aanhoorder dooreenschudden. 

Meteen houdt de band je op deze ep een spiegel voor en doet ze je nadenken over de dingen die misgaan in het leven, ook al is dat met een hoge dosis zelfrelativering, zoals dat ook op de voorgaande, titelloze ep al het geval was. Hier voelt het aan alsof de band een boodschap wil verkondigen. De songs zijn zeer energiek gebracht, en je hoort nog maar eens wat voor topmuzikanten hier bezig zijn. Nergens valt er een speld tussen te krijgen. 

Dat Zuperking buiten de eigen lijntjes kleurt, daarvoor krijgen ze van ons een sterretje extra. Ook op de titelsong is dat het geval. De punkattitude keert ook hier terug. Afsluiten doet de groep met het redelijk lange Du: een pareltje van circa zes minuten, waarop zelfs eerder ingetogen momenten te horen zijn, die je een krop in de keel bezorgen.

Wij houden wel van een band die durft op avontuur trekken en andere wegen inslaan zonder te raken aan de basis. En dat is wat Zuperking doet op deze ep: de hoge dosis humor overgieten met een saus van woede, pijn en frustratie die als een mokerslag in je gezicht terechtkomt. Ook dat is rock-'n-roll. Daardoor zet Zuperking een grote stap voorwaarts, want dit is het soort rockband die begrijpt waar het om draait: een feest bouwen en lekker loos gaan tot het einde, maar tegelijkertijd de aanhoorder confronteren met frustraties, die je letterlijk door de strot worden geramd. 

Zuperking is daardoor uitgegroeid tot één van die uitzonderlijke, Belgische parels die bewijzen dat punk en rock nooit zullen sterven. 

1 augustus 2019
Erik Van Damme