Von Veh - Undecided

Von Veh - Undecided

Deze release had heel wat voeten in de aarde, maar dat was allemaal het wachten waard.

Het leven kan soms rake klappen uitdelen. Von Veh bouwde sinds maart op overtuigende wijze op naar deze ep, maar twee ongelukken op korte tijd sloegen zowel de zangeres als de gitarist tegen het canvas.

De oktobertournee kwam abrupt tot stilstand, maar zich optrekkend aan het succes van eerste single (en openingsnummer van deze ep) Turmoil! Turmoil! weigerde dit vijftal de handdoek in de ring te gooien. Onzeker of ze ooit nog zouden kunnen optreden, brachten ze single na single uit. Zo rekten ze de tijd. En ja hoor, ondertussen staat de band weer op de planken.

Hoog tijd dus om na de titeltrack het laatste nummer Islander en de ep uit te brengen. En wat voor uppercut is dit! Nu we nog eens alle tracks op een rij horen, wordt nog maar eens duidelijk wat een oerkracht er van deze groep uitgaat. Ook al gebruikt het kwintet steeds meer toetsen, de power van de ninetiesrock genre Breeders, Sonic Youth en Pixies blijft overeind.

Met drie ep’s op vier jaar tijd is de groep redelijk productief gebleken en dat zonder kwaliteitsverlies. Meer zelfs: het lijkt wel of de band er steeds beter in slaagt om de unheimische gevoelens, waarmee zangeres Mariska Lie-a-Ling kampt, in songs te gieten. Misschien omdat die songs ook steeds persoonlijker worden.

De vijf nummers gaan over verstikkende relaties, aan de zijlijn staan bij iemand met een depressie, maar ook over de liefde. Het mag dan ook geen wonder heten dat de gitaren tegen elkaar aan schuren in een wilde worsteling, opgejut door bas en vette synthklanken. Toch kan de band meer dan rammen. Dat bewezen de Amsterdammers al ten overvloede met Atone. En ook de andere songs zitten vol dynamiek door de afwisseling van hard en zacht.

Hoe de bokswedstrijd tussen het leven en Von Veh zal aflopen is uiteraard nog onbeslist, maar deze ronde wint de band alvast met glans.

De releaseshow vindt plaats op 25 maart in de Cinetol te Amsterdam. De support gebeurt door Mankes.

7 maart 2023
Marc Alenus