vi.be februari: Tensor

vi.be februari: Tensor

Nooit eerder ging een metalband met de eer van vi.be van de maand lopen, maar voor Tensor rollen we graag de rode loper uit.

Tensor is nog een jonge band. De kiem werd in 2017 gelegd door gitarist Jeroen D’hauwers. Die verzamelde een aantal muzikanten rondom zich van wie hij wist dat ze zijn liefde voor heavy metal deelden en dat ze van wanten wisten. Bij Herfst vond hij drummer Ruben Vranken en als bassiste koos hij Nicky Frissyn, een professionele muzikante die haar sporen verdiende bij bands als Alma Perdida en The Advent of March.

De band kreeg een eerste naam: Tensor Tympani, naar de spier die het trommelvlies controleert en die beschermt, maar toen kwamen zanger Kenny Molly en tweede gitarist Tim Debruyne aan boord en werd de naam ingekort tot het krachtigere Tensor.

Debruynes agenda bleek al gauw overvol en hij droeg zelf zijn vervanger aan: zijn bandmaat van bij punkband The Dirty Harries: Pieter Clerens. Het klikte en de combinatie van het songsmidtalent van Molly met de energie en de instrumentbeheersing van de band leverde meteen vonken op.

In de zomer nam de band een demo op met twee songs en die vormen het visitekaartje waarmee ze bij ons aanklopten, of beter gezegd, waarmee ze onze voordeur open beukten.

The Collector start met een stevige, maar eerder trage gitaarsolo waaronder de drums gestaag opborrelen. En dan valt Molly binnen en stop je meteen met alles waarmee je bezig was. Wat een kracht, wat een dreiging! En dan heb je die lyric-video nog niet eens gezien. De graphics van Molly zelf, vormen een overtuigende eenheid met de trashmetal die de band op je afvuurt.

Ook The End Of Apprehension staat als een granieten monoliet. De manier waarop Molly “The bing the light, the fire/ The scorching of our souls / To feed our false desire”, zingt, bezorgt ons telkens weer kippenvel.

Het sterke van deze band is dat hij geloofwaardig is. Al te vaak (naar onze zin) zijn metalbands een pastiche, maar deze jongens zijn de raw deal. Geen wonder dat ze ook al opgepikt werden in Italië en Duitsland. Nu Vlaanderen nog!

12 februari 2019
Marc Alenus