Vasco Ispirian - 'Fata Morgana I'

Vasco Ispirian - 'Fata Morgana I'

Inspiratie halen uit je dj-sessies om nadien de studio in te duiken, het zal geen grote uitzondering zijn die de Madrilleense house- en technopionier Vasco Ispirian drijft. Naast de huidige activiteiten in de NY-experimentele ambientstudio Dubspot en op het zelf opgerichte Made In Green Records, waar obscure, hedendaagse ambientmuziek via tapes en 12” vinyls aan de oppervlakte komt, dook Vasco ook zelf de studio in voor twee opeenvolgende ep’s: ‘Fata Morgana I’ en ‘II’.

De echte inspiratiebron is natuurlijk een fata morgana, een term genaamd naar de mysterieuze halfzus van koning Arthur, Morgan le Fay. Een term die duidt op een complexe optische illusie die ontstaat door vertroebeld zicht in de verre horizon. Maar ook één die snel kan wijzigen, sneller dan eender welk beeld, en verschillende, op elkaar gestapelde illusies kan bevatten.

En nu extrapoleren we dit naar de vijf tracks op deze ep. Tracks met pompende deephousebeats en met ratelende elektrotrommeltjes, maar vooral ook met heel veel gelaagde galm- en echoscapes. Tracks als Mirage, die als een warme golf over je heen spoelen en waarin dansen lange tijd ondergeschikt is aan een gevoel van welbehagen. Tot Vasco Ispirian halfweg enkele donkere, aansporende grooves toevoegt, die zich later versmelten met de doezelende ambientscapes van het nummer.

Om maar te zeggen dat de vijf vijfminutentracks op deze ep keer op keer heel erg diep graven. En tegelijkertijd ook stevig kunnen bonken of ratelen. Of je hoofd kunnen doen tollen, in het geval van het hoge acid-tunetje van Wickbush en de omringende pulsen. Zoals het hoort bij een stevig stuk lekker in het oor liggende deephouse en -elektro. Prima progressieve ep! Daar hoef je niet meer over te vertellen...

22 januari 2024
Johan Giglot