Valkyre

Eigen beheer

Valkyre
Door de populariteit van Within Temptation en Evanescence is gothic metal hot! Geen wonder dus dat er ook lokaal heel wat groepen zichzelf in de kijker willen spelen. Eentje daarvan is Valkyre, dat zich met zijn demo 'Consolamentum' maar al te graag kenbaar wil maken aan een horde metaalhoofden.


Een goedkope synthklank en bizarre timing, dat is het eerste wat door de speakers komt als de cd zich op gang trekt. Ook de eerste noot die zangeres Mieke op het schijfje plaatst, is een beetje aarzelend. Het lijkt er dan ook meteen op dat 'Consolamentum' – net zoals zoveel demootjes in dit genre – hopeloos de mist in gaat.

Dat is echter buiten Valkyre gerekend, want de groep weet zich razendsnel te herpakken. Eens de eerste song wat gevorderd is, krijg je namelijk een geheel te horen dat een hecht totaalgeluid weet neer te zetten. Het oudere werk van After Forever is nooit veraf.
 
De vergelijking met die groep mag trouwens niet verwonderen, de stijl van beide bands is zo goed als identiek. Het draait bij Valkyre immers om typische gothic metal waar een grote rol is weggelegd voor de zang en keys. Als kers op de taart komt een viool de sound nog wat aandikken.

Op vlak van samenstelling is 'Consolamentum' dus overduidelijk een schoolvoorbeeld van hoe het moet, ook al zijn de melodieën soms net niet krachtig genoeg om een theatrale sfeer op te voeren. Aan de andere kant is het gitaarwerk op 'Consolamentum' vaak wel een pak leuker dan wat de norm is in dit genre.
 
Uiteindelijk blijkt deze demo dan ook allesbehalve een misser te zijn. Op enkele schoonheidsfoutjes na laat Valkyre namelijk horen dat er nog beginnende groepen zijn die de fundamenten van gothic metal wel goed kunnen leggen. Er mogen dan wel tal van – soms grote – knipogen uitgedeeld worden aan bekendere bands, toch bewijst 'Consolamentum' dat er in Valkyre potentieel genoeg zit om ze een welverdiende kans te geven.
8 november 2008
Pieter Van Wezemael