UMM - The Good Side

Vorig jaar vielen we als een blok voor het Gents/ Antwerpse UMM en kondigden we hun debuutplaat aan. Het werd uiteindelijk "maar" een ep en dat was even goed voor een kleine teleurstelling, maar lang duurde die niet.

Het marstempo van UMM is geen overhaaste blitzkrieg, maar eerder een guerilla-achtig sluipen om met welgemikte schoten de muziekliefhebber plat te krijgen. Eerst waren er Papercut en This Day; vorig jaar volgden One en Luzern en nu is er dan eindelijk meer; niet veel meer, maar wel genoeg om te overtuigen.

Zes kogels zitten er dit keer in het magazijn van de band rond zangeressen Lise Daelemans en Roos Denayer en allemaal zijn het doelzoekende projectielen. Opener One, kent u wellicht al en wat we er van vonden kan u hier lezen. Swallowed Up, is minder ingewikkeld, maar blijft toch nog ver van platgetreden poppaden. De beat is meer uptempo en van tussen de zanglijnen lijken atari-geluidjes te ontsnappen als stoomwolkjes van geisers onder de voeten van Björk waar Dirty Projectors net op bezoek zijn.

Sea Life lijkt opgenomen met de neus tegen het raam van het dolfijnenbad in Seapark en is maar een tussendoortje van anderhalve minuut, maar daarna komt Lovesick, een betoverende track met behalve de gekende ingrediënten ook nog eens spoken word.

De titeltrack brengt een trage piano binnen die een flinke scheut melancholie opwekt, maar die al gauw met wedijveren met een sprookjesachtige, wat Oosters klinkende synth en een wel erg spitsvondige baslijn. Naarmate de song vordert, verhoogt de dreiging, maar eigenlijk heb je dat niet eens in de gaten.

En als dan de eenzame, akoestische gitaar van Jonas Everaert, het slotnummer Undertow inzet ben je meteen weer helemaal zen. Die gitaar wordt na een minuut wel vervangen door een elektrisch broertje en plots wordt je meegesleurd, de dansvloer op, arm in arm met de etherisch zingende Daelemans en Denayer. Ook drummer Brent Buckler en bassiste Hanne Vandekerckhove gaan nog een laatste keer vol door en plots besef je: ik ben geraakt.

UMM stelde zijn ep al voor in de Handelsbeurs. Als je dat gemist hebt, rep je dan dit weekend naar Den Trap in Kortrijk, want daarna trekt de band richting Duitsland.

22 maart 2019
Marc Alenus