Tristand

MusicArena Records

Tristand
Aan rockmuziek is er geen gebrek in ons landje. En toch kom je zelden een groep tegen die er echt in slaagt door te breken. Nochtans is er geen tekort aan talent, noch aan ambitie. Zeker niet als we het over Tristand hebben. Met 'Reasons' presenteert dit jonge trio een goed ogende en veelbelovende plaat.


Met een vette groove geeft Obscene de aftrap en meteen blijkt het menens te zijn voor Tristand. De band speelt namelijk echte rock-'n-roll met een ruig kantje en doet er alles aan om het zo puur mogelijk te doen klinken. Dat gebeurt vooral door de instrumentatie erg basic te houden.

Toch mogen de slag- en zingende leadgitaren wat meer body geven aan het totaal. Bovendien laat de groep af en toe zijn nonchalance even de bovenhand nemen. Dan krijg je al snel iets zoals Hate You (so), dat naar old school punk neigt.
 
Die rocksfeer heeft echter ook zijn minpunten. Zo is de zang soms nogal onzeker en geforceerd. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn de vocalen vrijwel altijd overdreven hees en kruipt er een nogal storend accent in de uitspraak van het Engels. Meestal past dat ergens wel bij de muziek die Tristand brengt, want de rockattitude ligt er vingerdik op. Voor de tracks waar dit averechts werkt, is er echter geen remedie. Bij elke luisterbeurt degraderen ze zichzelf iets meer.
 
‘Reasons’ valt ergens in de middenmoot, maar niet zomaar... De helft van de nummers is erg goed, maar ze worden afgeremd door de andere. Als je op de correcte tijdstippen op fast forward drukt, kan je van Tristand non-stop genieten. Want ook al hoort rock-'n-roll eigenlijk thuis in een donkere concertzaal, er zijn redenen genoeg om ‘Reasons’ nog maar eens door de stereo te blazen! Of toch een deeltje ervan …
8 november 2008
Pieter Van Wezemael