Transistorcake - 'Future Plans'

Transistorcake - 'Future Plans'

Een sterk debuut neerzetten: het is niet elke artiest gegeven. Transistorcake lijkt het echter moeiteloos te doen met ‘Future Plans’, een bomvolle ep die zowel nostalgisch als futuristisch klinkt.

 

U kent hem misschien als toetsenist van de band Sleepers’ Reign (die in 2012 in de finale van Humo’s Rock Rally belandde), of mogelijks van het nummer Mr. Croissant Taker op de game GTA V. Hoe het ook zij: de Gentse Orson Wouters – ook wel Transistorcake – heeft voor het eerst een ep uitgebracht. En het is verdomd goed.

Wervelende synthesizers, dromerige discobeats. ‘Future Plans’ zou bijna de soundtrack kunnen zijn van het volgende 'Stranger Things'-seizoen. Om maar te zeggen: Transistorcake’s nieuwe ep is een schitterend staaltje muziek dat een brug weet te slaan tussen twee werelden. Dan bedoelen we niet tussen “The Upside Down” en de echte wereld, maar eerder tussen de vervlogen hoogdagen van disco (mid-seventies) en de toekomst ervan. Dat hoor je overduidelijk in Future Plan I en II, waarin de twintiger de toekomst binnenvliegt met feeërieke synthpads en futuristische bliepjes en tegelijkertijd een funky bas afsteekt die zo uit het verleden geplukt lijkt.

Beide nummers hebben trouwens een behoorlijk hoog dansgehalte, al komen ze nauwelijks in de buurt van Ribbles, dat gewoon een regelrechte dancefloorkiller is. De nogal eenvoudige en kale beat wordt uitgebalanceerd met volle, goed gelaagde en dynamische synthesizers en zwoele, vocale samples. Kluts zet nog een stap verder en lijkt de eerste seconden af te steven op een drum-‘n-bassnummer – die snelle percussie zou zo van Chase & Status kunnen komen – maar verandert al snel in een meer experimenteel disconummer met een hoog tempo en glitcherige geluiden. De bas, die al snel invalt, doet ons bijna wegkwijnen in melancholie. Tot de toon plots hoopgevend wordt en uiteindelijk vervelt tot pure gelukzaligheid.

‘Future Plans’ lijkt wel een project van pure improvisatie, waarbij Wouters gewoon van het ene idee naar het andere springt. Toch storen we ons niet aan die wisselvalligheid. Integendeel, het resulteert net in een boeiend geheel waarbij je letterlijk elke seconde nieuwe ontdekkingen doet. Dit project zouden we maar wat graag eens live ervaren. Misschien een idee, Eskimo Recordings?  

18 augustus 2019
Jeroen Poelmans