Trance Fatale - 'Trance Fatale'

Trance Fatale - 'Trance Fatale'

Dat je ook met rock-‘n-roll vernieuwend kan klinken, bewijzen deze twee jonge twintigers.

Met een vader, die in zijn jeugd vernieuwend bleek met The Neon Judgement, zoekt ook Felix Vloeberghs graag de grenzen van genres op. Hij doet dat niet alleen, maar met partner in crime en jeugdvriend Arno Salmon in de band Trance Fatale (voorheen Fuel Balance). Zeno Mulders (RANT, Yuma, boenkboenkboenk,...) doet als toetsenist mee in de live line-up. De zes songs tellende, gelijknamige ep klinkt dan ook zoals rock-‘n-roll anno 2024 moet klinken: grensverleggend, enerverend bij tijden en met lak aan conventies. Zelf noemen ze het een eigenzinnige kijk op garagerock, gekruid met invloeden van punk, bluesrock, psychedelische rock, altrock en mathrock.

Dat hebben we allemaal al eens gehoord bij Millionaire, Ty Segall en Sonic Youth, horen we u denken. Wel, niet helemaal, maar wel bijna. Het jonge duo slaagt erin om toch nog onbetreden paden te vinden en is niet vies van humor, zoals blijkt uit het Nederlandstalige spoken word in That Sound, een nummer even opwindend als een stevig nachtje uit. Meest catchy nummer van het lot is Selfmade: een punky song waarin de selfmade man en de zucht naar materiële rijkdom wordt afgekraakt, maar ook het bluesy Bloodshot Boogie doet ons hoofd onwillekeurige, schokkende bewegingen maken.

Soundtrack 2023 won dit duo niet, maar deze ep bewijst dat de jury stront in de oren had. Misschien volgende keer nog eens een kans wagen.

31 januari 2024
Marc Alenus