Tokota

Eigen beheer

 

Tokota
Tokota klinkt als de Aldi-versie van een doorsnee Japanse wagen, maar is een vijfkoppige Oost-Vlaamse band die het in 2006 tot in de finale van Humo's Rock Rally schopte. Met een eerste EP is Tokota klaar om de Vlaamse podia te bestormen. Helaas klinken hun nummers nog te veel als minderwaardige versies van goede songs.


Het eerste optreden van de groep rond frontman Thomas Mourant (ex-gitarist bij Mintzkov Luna) was in de voorronde van Humo's Rock Rally. Nummer twee en drie waren de halve finale en de grote finale. Ofwel spreek je dan van een erg zwakke lichting in de kweekvijver van talent die Humo's Rock Rally altijd geweest is, ofwel heeft Tokota enorm veel in zijn mars.

De tweede optie lijkt plausibeler. De eerste single van de band, We Talk About, is in ieder geval een snedige, energieke en pretentieloze rocksong die terecht enige airplay wist te verwerven in de Vlaamse ether. Ook single nummer twee, All So Clear, barst van de energie, al heeft de song verder weinig om het lijf. Het beste nummer op de EP is Wake Up, dat net van het schitterende, akoestische 'Skin and Bones' van Foo Fighters lijkt afgevallen. In zijn keurslijf van meer dan 6 minuten kan echter ook deze song lang niet tot het einde boeien.

De overige drie songs blinken vooral uit door hun overbodigheid. Het zijn niemendalletjes die vooralsnog in niemands koude kleren zullen raken. Dat is geen schande, maar het is wel jammer. Want Tokota maakt op zijn titelloze debuut wél duidelijk dat er enig potentieel in de band schuilt. De productie van het schijfje was al af, nu is de taak om verder te schaven aan de songs.

 

8 november 2008
Bjorn Borgt