Theudho

NephereX

Theudho is in ons landje al lang geen onbekende meer. Toen enkele jaren geleden de eerste twee demo’s het levenslicht zagen onthaalden zowel de pers als de metalfans deze groep met een warm welkom. Het label Nepherex zag meteen dat de band bulkte van het potentieel en Theudho kreeg dan ook snel de kans om het iets professioneler aan te pakken. Eerst met de plaat ‘Treachery’, en nu ook met de nieuwe telg ‘The Völsunga Saga’.

Theudho is in ons landje al lang geen onbekende meer. Toen enkele jaren geleden de eerste twee demo’s het levenslicht zagen onthaalden zowel de pers als de metalfans deze groep met een warm welkom. Het label Nepherex zag meteen dat de band bulkte van het potentieel en Theudho kreeg dan ook snel de kans om het iets professioneler aan te pakken. Eerst met de plaat ‘Treachery’, en nu ook met de nieuwe telg ‘The Völsunga Saga’.Dat dit viertal ambitieus is hebben ze niet onder stoelen of banken gestoken bij de creatie van deze tweede langspeler. Want de cd is een conceptalbum geworden die ons de volledige saga van de Völsungs brengt. Dit Germaanse verhaal stamt uit de dertiende eeuw en blijft tot op heden een erg bekend stukje literatuur. Vooral het deel waar Fafnir de draak door Sigurd gedood wordt spreekt de fans van heldenverhalen nog steeds aan. Maar ook de rest van dit Ijslandse manuscript dat vooral handelt over mythologie en familievetes vormt een schitterend kader om muziek in te verwerken.

 
En die muziek is bij Theudho al even geniaal als het concept achter de schijf. We kunnen zeggen dat die ruwe sound die zo kenmerkend was voor ‘Dies Natalis Solis Invicti’ en ‘Under The Alemanic Sun’ nu bijna volledig verdwenen is. Zonder voor een overdreven proper geluid te kiezen is de huidige productie deze release waardig, en we merken al snel dat de iets nettere uitvoering de nieuwe songs ten goede komt. De pagan metal die Theudho speelt is namelijk te vergelijken met die van een pak bands die qua status al heel wat verder staan en dankzij de kwaliteit van de opname wordt deze kloof steeds kleiner.


De grootste pluspunten zijn waarschijnlijk de gitaarriffs die op elk moment perfect aansluiten bij de songs, en de synths die het algemeen karakter van ‘The Völsunga Saga’ grotendeels bepalen. Maar eigenlijk is alles op het schijfje perfect in balans. Zo staat er soms erg veel leadwerk kort op elkaar, maar dat weet dan toch bij te dragen tot een evenwichtig geheel dat op geen enkel moment geforceerd klinkt. En ook de zang die een veelheid aan talen ondersteunt is een aangename afwisseling die zowel de muziek als de saga weet te ondersteunen.

 
De perfecte plaat? Nee, dat misschien niet echt. Maar het is wel een feit dat ‘The Völsunga Saga’ het ons moeilijk maakt om enkele minpunten op te sommen. Sommige songs zijn dan wel te veel op het ritme gericht, maar eens in de context van de cd geplaatst komen ze wel perfect tot hun recht. En aangezien we hier te maken hebben met een conceptalbum is dat eigenlijk niet eens een geldig punt. Het besluit is dan ook erg simpel. Theudho heeft met ‘The Völsunga Saga’ een fantastische plaat gecomponeerd en opgenomen, met internationale uitstraling. En dat is een verdienste om trots op te zijn.

8 november 2008
Pieter Van Wezemael