Thebou - Let It Out ep

Thebou - Let It Out ep

Wordt er tegenwoordig nog wel synthpop gemaakt? Jazeker, en in Aalst zelfs op hoog niveau.

Daar resideert Thebou, het muzikale project van Pieter Theelen en Sander Boury. Na de debuutplaat hadden we dit gesprek met het duo en nu presenteren we graag de nieuwe ep ‘Let It Out’ waarop de band een klein beetje het new wave-pad verlaat en iets meer uptempo nummers brengt. De nieuwe ep is vooral het geesteskind van Theelen en hij zet graag aan tot daadkracht en optimisme. Zo blijkt toch uit opener Just Try, een song die schijnbaar werd geïnspireerd door de vermeende uitspraak van Pipi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan. Dus ik denk dat ik het kan.” De song lijkt te beginnen aan het eind van een storm en doet wat denken aan Ou Est Le Swimming Pool.

Ook Keep On Moving is een pleidooi om niet te verzanden in lethargie. Dansen zal je doen! Om daaruit de energie te putten om verder te gaan of net onverzettelijk te blijven en niet te wijken zoals de mensen in Oekraïne. Daarover gaat trouwens I Will Stay, de single die een week voor deze release werd losgelaten en die, gelet op het thema, ook donkerder klinkt. Dat is ook het geval met de titeltrack, die begint met een sombere instrumentale intro waaronder een drumcomputer hikkend en hortend klopt. Blijkbaar heeft ook Theelen last van constante druk en ligt zijn brein ook vaak wakker. Dat zorgt voor highs, maar ook voor lows, perfect geïllustreerd door de zweverige stemmen die uiteindelijk allemaal samenvloeien met de synths.

De meest catchy song van het lot, mag de ep afsluiten. De keteldrumachtige klanken uit Keep On Moving komen hier terug en zorgen voor een mooie nazomer. Nog één keer alle zorgen wegdansen. Het kan zomaar op deze track die Theelen in zijn speeltuin vol analoge synths maakte.

Zonder de jazzy percussie van Boury en met minder dreigende elektronica klinkt Thebou lieflijker dan op de debuutplaat, maar dit is zeker allesbehalve een misser.

Je kan gaan dansen op de muziek van Thebou op:

3/10 in De Steeg (Aalst)
18/10 bij Crate Records (Kortrijk)
19/10 in The Music Central (Hasselt)
25/10 in Café Zondag (Maastricht)
7/11 in Café Damberd (Gent)

 

21 september 2024
Marc Alenus