Sunflower - 'The Spiders We Caught'

Uit de Belgische muzikale underground sijpelt vrij regelmatig nieuw talent naar boven. Zo zagen we onlangs nog het Brugse vijftal Sunflower het beste van zichzelf geven in het voorprogramma van Whispering Sons. Dat laatste is niet zo verbazend, als je weet dat de debuut-ep ‘The Spiders We Caught’ uitgebracht werd door sentimental, het label van Fenne en Kobe van Whispering Sons.

Nog meer namedropping: volgens de jury van Westtalent, het provinciale rockconcours dat ze in 2017 wonnen, is de muziek schatplichtig aan DIIV en Eagulls. Maar luister en oordeelt u vooral zelf, zeggen we dan. Stay is alvast een geslaagde opener, waarin de krachtige, intense stem van zanger Brent De Wulf enigszins contrasteert met de melancholische, dromerige gitaarsound van de band.

Diezelfde karakteristieke stem neemt je ook mee op sleeptouw doorheen het mooie Kosmonaut I, de huidige single van de groep. En in de heropgenomen versie van Heroin, het nummer waardoor we twee jaar terug voor het eerst kennismaakten met Sunflower, zorgt een repetitief gitaarmotiefje dan wel voor het melodische aspect, toch zijn het ook hier de intense stemuithalen van De Wulf die een blijvende indruk nalaten.

Invloeden van postpunk, dreampop en shoegaze worden vakkundig verwerkt tot knappe tracks waarin sfeerschepping centraal lijkt te staan. Zo ook in het meer psychedelische Inhuman en het rustig naar een noisy climax opbouwende Monica Electronica. Er wacht hen een mooie toekomst, als ze op dit niveau verder blijven musiceren!

12 maart 2019
Jan Vael