Sub.science

Eigen beheer

Sub.science
Psychedelische muziek doet je meteen terugdenken aan de jaren zestig. Die tijd van gebatikte gewaden en flauw verzet ligt gelukkig achter ons. Toch doet het goed om af en toe een groep aan het werk te horen die muzikaal wel durft teruggrijpen naar de sound van die tijd. Nog beter wordt het als dat binnen een hedendaags kader gebracht wordt. Op eigen bodem zorgt Sub.science daarvoor en debuutplaat ‘A History Of Hysterics’ moet dat onderstrepen.


Nu moet de psychedelische kant van Sub.science ook niet overschat worden. Je hoort doorheen de plaat wel constant dat randje, maar voor het overgrote deel krijg je bezielde rock op je bord. Die neigt soms wat naar postrock, al worden variatieloze riffjes niet eindeloos herhaald en zijn de tracks redelijk klassiek opgebouwd. Dat wil zeggen dat de groep typische rocksongs brengt zonder te verzaken aan bizarre wendingen en zotte kuren.
 
In een nummer als Hyde klinkt dat allemaal perfect, met een gitaarlijntje dat spanning opbouwt naar een hardere uitval, en vocalen die wat aan The Cure doen denken. Het nummer is schitterend gestructureerd en de afwisseling volgt steeds weer op het juiste moment. Maar helaas slagen andere tracks dan weer er niet in om datzelfde niveau te halen. Dan gaat je aandacht een wandelingetje maken en duurt het even voor ‘A History Of Hysterics’ terug prioritair wordt.
 
Waarom dat zo is, blijft echter een raadsel. De goede en de mindere nummers zijn eigenlijk erg gelijkaardig, maar soms lijkt het recept simpelweg beter te werken dan anders. Daar is niet veel aan te doen, maar het zorgt er wel voor dat deze debuutplaat niet eindeloos kan boeien.
 
Een schitterende full-cd kan Sub.science met ‘A History Of Hysterics’ nog niet voorleggen maar tegelijk is ook duidelijk dat de groep niet zomaar afgeschreven mag worden. Het potentieel is er namelijk en wordt omringd door enkele heel sterke nummers. Eens je deze uit het schijfje filtert ben je gerust dat de toekomst er rooskleurig uitziet.
8 november 2008
Pieter Van Wezemael