Star Club West

Eigen beheer

Star Club West
Het vierde wapenfeit van Star Club West is er eentje om in te kaderen. Nico Jacobs en zijn volgelingen dompelen de luisteraar andermaal onder in een sluimerende droomwereld. Bovendien weet het gezelschap op ‘We Are Open’ een akelig perfecte balans te vinden tussen pop en noise, overgoten met een sausje van elektronica.


Jacobs is lang geen onbekende, ook bij The Go Find bewees hij al met verve de gevoelige snaar te kunnen raken. Met Star Club West schuwt de man het experiment niet en weet hij op een subtiele manier een stevige dosis samples door de blender te draaien. In een twaalftal hoofdstukken bewandelt de band breed aangelegde paden die voor hen werden aangelegd door pakweg The Notwist en The Postal Service. Onderweg menen we zelfs af en toe een wegwijzer Pinback en Grandaddy te zien voorbij flitsen.
 
Opener en bevallige radiosingle We Are Open bewijst waarom deze band klaar is voor het grotere werk. De puzzelstukken vallen perfect in elkaar. Ritmisch stuwt de drumcomputer de geslepen gitaarlijnen verder en glijden de backing vocals rustgevend over in de warme bassen.  
 
Op datzelfde elan volgen de nummers elkaar zweverig op. 54 voelt als een wilde achtervolging in een donker, spookachtig bos. Terwijl Have You Ever Been geruststellend het kampvuur aanmaakt. I Am Human lanceert het feestje en Porteng blijkt de perfecte remedie tegen een slepende kater.
 
Hoe verder het plaatje vordert, hoe hoekiger de tracks worden. Eindigen doen de heren in ware paracommandostijl. In een mistige waas van krautrockdrones wordt met What About That Lofi Ghost een point finale gezet achter wat voor Star Club West de doorbraakplaat zou moeten worden. Aan ons zal het alvast niet liggen.
1 maart 2009
Kevin Vergauwen