Squirrel Flower - 'Planet EP'

Squirrel Flower - 'Planet EP'

We verlengen met alle plezier ons verblijf op ‘Planet’.

Vorig zomer bracht Squirrel Flower, zoals Ella Williams haar project doopte, een tweede album uit. ‘Planet (i)’ heette dat en ze exploreerde daar zowat elke soort van ramp op. Op dit vervolg, een zeven songs tellende ep, blijkt haar ruimtecapsule nog altijd gestrand op een vreemde planeet waarin ze in complete isolatie mijmert over de liefde, met die angstaanjagend mooie stem op de voorgrond over een instrumentatie die tegelijk gelaagd en minimaal is: akoestische gitaar, fonkelende piano, synth en de omgevingsgeluiden van de stad die op de achtergrond doorsijpelen terwijl Williams aan het opnemen was.

Vijf van de songs werden speciaal voor de ep geschreven, terwijl de twee andere werden opgenomen tijdens de ‘Planet (i)’-sessies. Allemaal hebben ze een onaardse rust over zich, behalve dan afsluiter live wire dat al snel aanzwelt tot een onrustige openhartige opsomming over hoe ver ze zou gaan in de liefde en dat een glimp werpt op hoe sterk Williams’ stem soms kan zijn, al blijft ze ver weg van vocale krachtinspanningen van een song als I’ll Go Running dat op het album stond.

Dat ze wel degelijk een straffe en dappere zangeres is, blijkt uit de aanpak van Björks unravel. Bedolven onder een dekentje van reverb en fuzz klinkt de stem als vanaf de achtergrond, maar toch sterk genoeg om zich naar de voorgrond te werken.Er is al oneindig vaak over de liefde gezongen, maar de manier waarop Williams het thema aanpakt, tegelijk breekbaar en sterk, maakt van nummers als unravel, your love is a disaster en van deze ep als geheel toch iets aparts.

Soms kiest ze echt het folkpad. Zoals op long day’s gone, waarin ze met akoestische gitaar en een vogeltje in de tuin zichzelf begeleidt. Andere keren, zoals in ruby at dawn, start ze van een simpel orgelakkoord om dan de song op te bouwen met zichzelf in een tweede stem, een drumbeat en glinsterende synths.

Deze ep is nog een pak intimistischer dan het album dat eraan vooraf ging. Echte hits staan er niet op, maar aan schoonheid geen gebrek!

7 februari 2022
Marc Alenus