Spoil Engine

Suburban

Ze blijven als paddestoelen uit de grond schieten, die Belgische bands. Spoil Engine werd ons aangekondigd als een nieuwe stroming van Belgische heavy metal en dan ben je als recensent nieuwsgierig. Je steekt die cd in je stereo en je zet alles, je gulp incluis, open en je wacht af. Vind ik het goed of niet?

Spoil Engine ontstond uit twee hardcorebands die wel eens wat anders wilden proberen. Ze kwamen een Nederlandse zanger tegen en ze gingen aan de slag. Louter voor de educatieve waarde: Skinner was een psycholoog die, door een rat in zijn speciaal ontworpen Skinnerbox te zetten, de operante conditionering van wezens aantoonde.
 
Wat deze skinnerbox aantoont is dat die fameuze nieuwe stroming als een siamese tweeling bij Slipknot past. Bewijsstuk nummer één is het nummer Fitting the Pieces. Zeggen dat je het midden houdt tussen Judas Priest en Soilwork is gemakkelijk, maar door een soort progressieve thrash te spelen met een metalcorekantje kom je er niet. Op geen enkel moment hoorden we iets nieuws, elke tempowisseling, elke melodieuze furie werd hen al voorgedaan. De cleane zang kon zelfs met de studiotrucs niet toonvast gehouden worden. Heavy metal noemen de heren dat. Niets daarvan, wij hoorden tien nummers lang hopeloze vernieuwingsdrang die de zondagse eucharistieviering in saaiheid overtreft. Al moet gezegd dat er toch heel sporadisch wat catchy thrashsalvo’s op het dak kletterden of was dat misschien toch de regen?
 
Vergeef het ons dat wij tijdens onze tweede luistersessie de krant ter hande namen om ons werk wat aangenamer te maken. Drie lichamen gevonden in een stofwinkel. Wellicht had de moordenaar ook naar ‘Skinnerbox V07’ geluisterd en hen van pure miserie de keel overgesneden. Fraude in Charleroi, we kunnen het bezwaarlijk een verrassing noemen, maar toch spannender dan die cd die nu al vijf nummers oud is. De verkiezingsshow. Niets zo leuk als een leger maat –of mantelpakken dat elkaar in de haren zit over wat er mis gaat in België zonder daar zelf iets aan te doen. Als je niet van politiek houdt, dan wachten buiten eiken vol processierupsen die je straffeloos mag verbranden. Eenmaal buiten kan je naar een zwerm aasgieren roepen dat ze een pruik kopen en het paargedrag van de brulkikker gaan bekijken en vooral beluisteren.
 
Als besluit kunnen we hard en kort zijn: doe wat je wil, maar loop niet als ratten in de val van Spoil Engine’s ‘Skinnerbox V07’. Wanneer was de laatste keer dat je nog eens een goed boek las? Of loop er eens enkele kilootjes af in uw dichtstbijzijnde natuurreservaat. En in uiterste nood kan je buiten wat aan je kleurtje gaan werken.
8 november 2008
Kris Hadermann