Splendidula – 'Post Mortem'

Splendidula – 'Post Mortem'

Het tweede album ‘Post Mortem’ van het limburgse Splendidula dateert van vorig jaar, maar omdat het album binnenkort via Dust & Bones ook op vinyl verkrijgbaar zal zijn, is dit een uitgelezen kans om terug in te pikken op de band en de plaat. 

Splendidula bestaat sinds 2008. Het titelloze debuut zag in 2013 het licht en na wat bezettingswissels evolueerde de muziek van traditionele doom naar een mix van post-, sludge- en  doommetal. Momenteel bestaat de band uit Kristien Cools (zang), Pieter Houben (gitaar en zang), David Vandegoor (gitaar), Peter Chromiak (bas)  en Joachim Taminau (drums). Met deze bezetting werd in 2017 en 2018 in de eigen studio het tweede album ‘Post Mortem’ opgenomen. Het album werd midden december via  Inverse Records (cd en digitaal) uitgebracht en zal, zoals eerder gemeld, binnenkort ook op vinyl het licht zien. 

Muzikaal staat Splendidula als een huis. Tussen de dreigende intro Post en de sferische outro Mortem (hebt u ’m?) zitten zes parels van nummers verscholen, ieder met een eigen verhaal over dood, moord, agressie, afscheid, ...  Met opener Mani, meteen het langste nummer van het album, wordt de toon onmiddelijk gezet. Dit is een knaller van een metalnummer met raggende gitaren, de uit duizenden herkenbare stem van zangeres Kristien en de grunts van gitarist Pieter, die het gehaal een extra dimensie geven, zeker als ze samen zingen. Een rustig middenstuk bouwt op naar een postmetalachtig einde met hoge uithalen.

Too Close To Me doet niet onder, maar is meer ingetogen en sferisch dan de opener. Het aftellen naar de gitaarsolo en de volgende brug is goed gevonden en is een voorbeeld van hoe goed alles in elkaar zit. .38 was de eerste single van dit album en laat op zo'n viertal minuten perfect horen wat de band allemaal in haar mars heeft, inclusief sferisch middenstuk en de grunts van gitarist Pieter; de perfecte keuze als single en staalkaart voor de band. Aturienoto is een bizar nummer in een niet bestaande taal, ergens tussen Frans en Italiaans, rustig openend en opbouwend naar het einde toe met wederom zangeres Kristien in een hoofdrol. 

Splendidula heeft met dit 'Post Mortem' een geweldig straf album afgeleverd dat perfect past in de cd- en (binnenkort dus ook in de) platenkast van iedere breeddenkende metalliefhebber. De vinylversie zou er spoedig moeten aankomen via Dust & Bones. Driehonderd exemplaren zullen verkrijgbaar zijn op zwart, wit en magenta vinyl.  Maar uiteraard zal het ook langs Vlaamse wegen verkrijgbaar zijn, alwaar Splendidula geregeld te vinden is. Te beginnen in Gent, op 22 augustus en dan een hele rits data nog volgend doorheen het land. 

4 augustus 2019
Bert Gysemans