Sister May - Ascent

Twintig jaar geleden stierf grunge een langzame dood. Oh ja, Pearl Jam kwam nog wel met ‘Yield’ en is anno 2018 nog één van de weinige overlevers. Toch is het genre hier om te blijven, steeds meer jonge groepen laten zich door grunge beïnvloeden, ook hier bij ons. Getuige daarvan: Sister May.

Niet dat Sister May zich op dat ene genre laat vastpinnen. De band uit Roeselare klinkt ook niet als één van de voorbeelden uit de vroege jaren negentig. Daarvoor zijn de tweeëndertigjarige frontman Bert Goethals en zijn drie partners in crime te veel beslagen. Ze incorporeren ook elementen uit de progressieve rock en steken zelfs wat new wave in de sound.

Neem nu de titeltrack Ascent die start als iets van Joe Jackson op drieëndertig toeren, maar dan openbarst in een rockriff om meteen daarna weer een grungejasje aan te trekken.

Ook Deception zet je eerst op het verkeerde been met gesamplede stemmen tot Goethals kwaad om zich heen begint te schoppen, Carle Vangheluwe en Wannes Desramault verwoed aan hun snaren beginnen te plukken en Stefaan Degryse een krachtmeting aangaat met de drumvellen.

Terwijl de twee eerste songs het kortst zijn, is het langere Diamond Dreams de meest catchy track op de ep, dit dankzij de weerkerende gitaarriff van Vangheluwe en het min of meer meezingbare refrein. Naar het einde toe kan de band het niet laten om toch weer wat met de structuur te spelen, maar net dat houdt het interessant.

Dat er soms ook te veel met genres wordt gespeeld, toont afsluiter (R)evolution. De screamo-uitbarstingen klinken oprecht, maar de band lijkt hier toch iets te veel van zijn kunnen te willen etaleren binnen het bestek van drieëneenhalve minuut.

Na bijna zestig jaar rockmuziek is het nog moeilijk om origineel te blijven. Sister May gaat tenminste de uitdaging aan. Dat verdient lof en die willen we dan ook geven. De band toont al heel wat progressie sinds het debuut en dat na amper twee jaar activiteit. De band klimt stilaan naar de top van de Belgische rockscene en zodoende kon deze ep geen passender titel hebben.

Check de facebookpagina van Sister May om te weten waar je ze de komende maanden aan het werk kan zien. Kansen genoeg!

12 november 2018
Marc Alenus