Simplesongs

null

Met 'Last Days On Earth' heeft Ken Veerman, oftewel de eenmansformatie Simplesongs, zijn eerste ep klaar. De Antwerpse singer-songwriter liet in 2005 al van zich horen op de Edegemse Rockrally, waar hij zich de beste mocht noemen. Daarnaast behaalde de man op het Antwerpse rockconcours Frappant knap brons. 

Met 'Last Days On Earth' heeft Ken Veerman, oftewel de eenmansformatie Simplesongs, zijn eerste ep klaar. De Antwerpse singer-songwriter liet in 2005 al van zich horen op de Edegemse Rockrally, waar hij zich de beste mocht noemen. Daarnaast behaalde de man op het Antwerpse rockconcours Frappant knap brons. Veermans muziek is herkenbaar aan de dramatische ondertoon, die de hele ep lang wordt behouden. Niet alleen zijn gekwelde en huilerige stem draagt daartoe bij, maar ook de begeleidende gitaar en vooral de piano wekken droefheid op. Ze worden gecombineerd met geïmproviseerde samples van mensen die voortdurend door elkaar praten of galmende geluiden, waardoor er op de achtergrond een stresserende sfeer ontstaat.

Om het geheel helemaal aangrijpend te maken, zijn ook de teksten verre van opbeurend, soms zelfs tot in het apocalyptische toe. Het titelnummer gaat over wat mensen zouden doen tijdens hun laatste dag op aarde. Op de achtergrond hoor je die verwarde en gestresste mensen, die er uiteindelijk geen antwoord op weten. No One Seems To Know How To Spend Our Last Days On Earth.De donkere sfeer van Apologise zou perfect kunnen thuishoren op de nieuwe Duyster-compilatie, net zoals Process Motion, een nummer dat belangrijke vragen stelt over de huidige wereld. Wat zou je doen als je alles op voorhand weet, ook hoe het gaat aflopen? Maar ook hier blijft het antwoord uit. Ook de cover-art blijft in diezelfde sfeer: een man en een hond met lege ogen, alsof ze net zijn opgestaan uit de doden, en op de achterkrant een miezerige, grijze grootstad zoals je ze in de films van Fritz Lang zou tegenkomen.

De stem van Ken Veerman doet bij wijlen denken aan Stef Kamil Carlens tijdens zijn breekbare songs, maar je herkent er ook een vleugje Ben Christophers in, al is de muziek van deze Engelse singersongwriter iets minder zwaar als die van Vekeman. Simplesongs stelt vragen zonder antwoorden te geven, strooit een handvol melancholie over ons heen en laat de luisteraar verdwaasd achter.

8 november 2008
Loran Pieck