Shht - 'Oh, Shht!'

Shht - 'Oh, Shht!'

De fysieke exemplaren komen pas dit najaar, maar de digitale gekte barst al los en live kan je deze noiserocksensatie ook al meemaken.

Momenteel maakt het kwieke kwartet Shht Duitsland, Tsjechië en Frankrijk onveilig, maar net voor ze vertrokken lieten ze nog snel de digitale versie van deze ep los op de nietsvermoedende mensheid. Hoewel, nietsvermoedend? Stocklyfe en Newsflash kondigden natuurlijk al één en ander aan.

Vriendelijk wel van deze lieverds, want zo konden we toch al een beetje wennen aan de nieuwe sound die de intrede deed, toen voormalig frontman Mike Renson vervangen werd door geluidsman James De Graef die we ook kennen als Loverman en als lid van Partner en beatmaker van UMM.

Bezig baasje dus en het is dan ook niet verwonderlijk dat hij zingt en schreeuwt als een ADHD’er on speed in hyperkinetische Krautrockopener Stick It To The Man, waarin de geesten van Lux Interior en Patrick Nebel een orgie houden met de overlevenden van Devo en The Pop Group.

Dat doet hij ook op de reeds gekende, aanstekelijke single Newsflash, maar daar schemert vooral de invloed door van het Nederlandse De Staat, de band waarmee Shht in het verleden al tourde. In het meer naar Devo knipogende Stocklyfe lijkt hij even gas terug te nemen, maar dat is slechts schijn. Al snel schiet de hele band, zanger incluis, in een soort van The-Normal-on-speed-modus en creëren ze een draaikolk van geluid waaruit je niet meer kan ontsnappen.

En wil je graag elke ochtend fris en monter uit bed stappen? Maak dan van Rise Up And Shine je wekmelodietje. We garanderen je: een sterke Morning Coffee zal je niet meer nodig hebben. Na een redelijk lieflijke start, mondt de groovy afsluiter uit in absolute gekte waarin een Wagneriaans orgel duelleert met in het rond vliegende xylofoonstaven die door de luchtafweer van drummer Wouter Van Asselbergh onder vuur worden genomen.

Is het ondertussen duidelijk dat het op 15/07 (Boomtown, Gent), 16/07 (Rock Herk, Herk De Stad), 10/09 (Leffingeleuren, Middelkerke) en 28/09 (Trix, Antwerpen) een feestje wordt? Goed zo!

10 juli 2022
Marc Alenus