Shellter - 'The Sun's already Down'

Shellter - 'The Sun's already Down'

Wie dit jaar de jaaroverzichten volgde, kwam wel eens de naam tegen van The Weather Station. Die band van Tamara Lindeman leverde met ‘Ignorance’ 22n van de mooiste albums af van het jaar. Als je die aan je hart drukte, luister dan ook eens naar Shellter.

Shellter is het kersverse muziekproject van Silke Janssens. Nadat ze vijf jaar deel uitmaakte van de liveband van Oaktree, vond Janssens het veilig genoeg om op eigen benen te staan en uit de bubbel te breken. De naam van het project is een samenraapsel van ‘shell’ en ‘shelter’ en ze brengt alternatieve indiefolk.

Helemaal alleen moest ze dat niet doen. Met Chantal Acda en Gaëtan Vandewoude (Isbells) aan haar zij als ervaren gidsen nam ze deze ep op, die misschien aan uw aandacht ontsnapte, ondanks de single Blue Sea Carpet. En dat zou jammer zijn. Daarom doen wij onze kleine duit in het zakje om haar wat aandacht te geven.

Afsluiter Blue Sea Carpet, waarop een oude klarinet te horen is, die Vandewoude nog in een schuif had liggen, is één van de meer uptempo nummers, maar zoals ze in het openingsnummer Sketches zingt: “There are fields to explore / Behind churches and tombs”, en dus slaat ze op de andere nummers een smaller paadje in.

Reeds genoemd openingsnummer Sketches is een kristalhelder folkliedje à la Kate Rusby. Mooi organisch gearrangeerd. Ghost, met mooie achtergrondzang van Vandewoude, schuift op naar Americana door de subtiele pedalsteel die erin steekt en met het korte Feeling Unreal zitten we echt in de schaduwzijde van de maan.

Maar met Wissant duikt ze pas echt diep in een gitzwarte herinnering aan een nachtelijke dronkenmansrit die bijna fataal afliep. Geen wonder dat Duyster er net dit nummer uitpikte om op de radio te draaien.

Of Silke Janssens nog plannen heeft volgend jaar, weten we niet, maar met deze ep zette ze zich alvast voorgoed op onze radar.

Foto: Alex Schuurbiers

30 december 2021
Marc Alenus