Saving Nico - 'Out Of Sight'

Saving Nico - 'Out Of Sight'

Samen met Caitlin Talbut (bassiste bij BLUAI en BLOND) zit Nicolas Anné ook in het artpopduo Plush Baby, maar op de solodebuut-ep kiest hij een heel andere weg.

Deze ep is dan ook de muzikale weerslag van enkele moeilijke jaren. Zelfs de nom de plum Saving Nico geeft dat al weg. Muziek was zijn reddingsboei toen hij na een opleiding geneeskunde in een depressie belandde. Hij ging kleinkunst studeren en studeerde daar af met dit project.

Voor wie nu afhaakt en de band niet zag in de halve finale van de Rock Rally, een kleine disclaimer: Saving Nico brengt geen kleinkunst maar eerder breekbare, dromerige indiefolk-pop. Denk Sufjan Stevens en Nick Drake en af en toe, zoals bij het meer uptempo When I Was A Child Jeff Tweedy. Helemaal aan het eind, bij Quiet Quiet Summerdays, duikt zelfs Thom Yorke op, mede door het hoge stemregister waarin gezongen wordt.

When I Was A Child toont hoe onbezorgd en ongecompliceerd Anné was als kind. Het vormt een groot contrast met de andere, contemplatieve en soms zelfs donkere nummers, die reflecteren hoe hij zich voelde na herhaaldelijk botsen op de limieten. Ze werden vaak geschreven in afzondering, zoals de titel ‘Out Of Sight’ weergeeft.

Dat hij er toch mee naar buiten komt, toont aan hoe hij nog niet gebroken werd, maar er uiteindelijk sterker uitkwam, onbevreesd om de onzekerheid en nietigheid te tonen aan een publiek. Of misschien is dat net een manier om de angst te bezweren. “Should I let go?” vraagt Anné zich zelf af in single I Wonder. We zouden nog even wachten. Elkeen, die hij kan troosten met deze plaat, is mooi meegenomen, toch?

‘Out of Sight’ wordt voorgesteld op 16 juni 2024 in AMOR te Antwerpen. Eerder speelt hij ook nog in De Loge in Gent op 12 mei. Live brengt hij de muziek solo of laat hij zich bijstaan door Visjal Auwerx, Dries Meeus, Samuel D’Hoore en Egemen Zümrüt.

10 mei 2024
Marc Alenus