Roufaida - 'Roufaida'

Roufaida - 'Roufaida'

Van een spectaculair debuut gesproken!

Eén van de zaligheden aan de culturele smeltkroes waarin we tegenwoordig leven, is de crossover van muziekgenres en invloeden van Arabische en Afrikaanse muziek op de westerse pop en rock. Die bestaat natuurlijk al langer, maar toch weten jonge honden als Tamino, Adja, 3'Ain en Farfar (om maar bij ons te blijven) daar op een vernieuwende manier gebruik van te maken.

Zo ook de Rotterdamse Roufaida. Zij dook op onze radar op via single Kalimat, maar de jongens en meisjes bij LAB Music hadden haar al langer in het oog en sinds vorig jaar werkt ze samen met het Benelux management Musickness (Balthazar, Eefje De Visser, Tamino, De Staat). Wedden dat ze snel even groot zal worden als die namen?

De debuut-ep staat immers vol nummers die je naar het puntje van je stoel duwen. De lichthese stem doet enigszins denken aan die van de Israëlische zangeres Noa, maar de muziek bevat invloeden van Björk, Fairus en Nilüfer Yanya en meer en is behoorlijk opwindend met Midsummer als absoluut hoogtepunt.

Roufaida zingt in het Engels, Arabisch en Berbers en kleedt de nummers aan met gitaar, gimbri (een soort basluit uit de Gnawa-muziek), handclaps, vintage Riffijnse cassettesamples en beats. Ze gaan, zoals zij zelf zegt, over “in-betweenness” en vertwijfeling, connectie, hoop en liefde en werden door de zangeres zelf ingespeeld, opgenomen en geproduceerd.

De ep start nog ingetogen met Canvas, maar vanaf de intro van Don’t Bend gaat er een elektrische schok door je heen en kan je alleen maar meedrijven op het ritme dat duidelijk vanuit het diepste van Roufaida naar boven komt. Met Barrier wordt er opnieuw nog even ingehouden, maar daarna is er echt geen houden meer aan: Ourino (Berbers voor "Jij bent van mij") en Midsummer duwen de plaat naar ongekende hoogten.

Gelukkig is er nog Milk met die warme blazerpartij om te boel terug te kalmeren, want anders liepen wij hier nog dagen hyper rond. Sensationeel debuut! Check Roufaida binnenkort live onder meer in het voorprogramma van Absynthe Minded.

16 april 2023
Marc Alenus