Raekrm - 'Raekrm'

Raekrm is een jong en veelbelovend, Gents kwartet dat aangevoerd wordt door zangeres-pianiste Lori Van Gremberghe. Met dit gelijknamige debuut weten ze zich meteen in de aandacht te spelen.

Raekrm is een jong en veelbelovend, Gents kwartet dat aangevoerd wordt door zangeres-pianiste Lori Van Gremberghe. Met dit gelijknamige debuut weten ze zich meteen in de aandacht te spelen.

Omringd door drummer Simon Raman (Steiger), bassiste Anneleen Boehme (LABtrio) en gitarist Geert Hendrickx (Gizmo) brengt Van Gremberghe door hedendaagse jazz en klassiek beïnvloede composities. Daarnaast laat de groep ondanks de jonge leeftijd toch een best rijpe indruk na, zowel muzikaal als tekstueel.

Raekrm, dat in een verleden nog onder de Nexus-vlag opereerde, doet aan muzikale storytelling. Het narratieve is een belangrijke invalshoek, al ligt de grote sterkte van de groep net in het samenspel, in het samen improviseren en de zoektocht naar een muzikaal landschap. Op dat vlak is de vocale inbreng van Van Gremberghe een bijzonder gegeven. Ze won bijvoorbeeld al de US DownBeat SMA award voor vocale jazz soloist (2016).

De groep laat zich op dit album onder meer inspireren door jazzmuzikanten als Bill Evans, Norma Winstone en Keith Jarrett, maar ook door mindere goden als Richie Beirarch en Norbert Gottschalk. Met hen deelt Raekrm de fascinatie voor poëtisch getinte jazz en organisch tot stand gekomen muziek die geworteld is in de ervaringen van het leven.

Op het traag openvouwende A Clear View hoor je zo zachte gitaarlijntjes, lichte drumtikjes en subtiele bas, begeleid door fraaie zang. Halfweg mag gitarist Hendrickx even uithalen in een fijne solo en mondt de song uit in meerstemmige zang. Shape Of Time wordt dan weer ingeleid door een stemmige bassolo. Alweer valt de bijzondere, vocale invalshoek op. Soms klinkt het geheel dromerig, maar daarin blijft de band soms iets te lang hangen. Dat geldt ook voor het drukkere The In-Between, waarin vooral de vingervlugge Hendrickx zich laat opmerken.

Soms valt alles mooi samen, zoals in het door Hendrickx gepende Still Is. Maar door de aanwezigheid van langgerekte composities treedt er aandachtsverlies op. De groep laat zich opmerken met een eigen, origineel groepsgeluid (Ocean), maar jammer genoeg is er soms iets te weinig dynamiek of variatie terug te vinden. En op één of andere manier hangt de geest van de jazzgeoriënteerde Joni Mitchell ('The Hissing Of Summer Lawns') rond op dit debuutalbum.

Dit 'Raekrm' is zeker geen slecht debuut. Je hoort dat de groep hier zijn eerste eerste stappen zet op een pad dat hen ongetwijfeld veel verder zal leiden.

26 mei 2017
Philippe De Cleen