Pulse Mandala & Distant Fires Burning - 'R Abacus Lndr'

Pulse Mandala & Distant Fires Burning - 'R Abacus Lndr'

Alweer mooi nieuws uit de inheemse ambientscene! Uit het verre verleden kan je Wim Daans nog kennen als lid van Lords Of Acid, maar onder het moniker Pulse Mandala duikt de man al een jaar of tien het rijk van zaligmakende doezelgeluiden in. Kijk maar even naar de fantastische homestudio vol modulaire synths op zijn website en je gaat meteen aan het smikkelen. En Gert De Meester aka Distant Fires Burning aka The Mental Attack volgen we al langer op de voet. Is het niet met internationale Pete Namlook-tribute-bijdragen, dan wel met de voortdurend nieuwe auditieve glitchuitvindingen van de bassist.

Tijd voor beiden dus om de degens te kruisen op een digitale vier tracks lange ep met onuitspreekbare titel ‘R Abacus Lndr’, uitgebracht op DIY-digi label Audiobulb Records. Of hoe synthesizerwerk en snaardrones op een organische en harmonieuze manier samensmelten. Dat op een duistere, minimale en mysterieuze manier.

In de erg filmische titeltrack vol galm, echoënde tics en bewuste haperklanken vooraleer een warme tokkelmelodie aanvangt. Als een soort van synthese tussen zekerheid en twijfel, tussen planning en toeval. In een wat meer gemoedelijk Spectroscopycon als een gelukzalige gloed met speelse wegdraai-effecten en digitale regengeluiden. In het tochtige Oblivion in Qvit een veld van reverbs en gitaarsnaren versus pianotoetsen en psybienteffecten. En in het afsluitende Antikythera Rddl meer dromerig en voorzichtig. In een natuurwereld van fonkelgeluiden, echodruppels en voortdurende verwondering.

In elk geval krijg je vier keer op rij erg fantasierijke, kleurrijke en spannende ambientstukken met een hoge geluidstechnische klank en vol 3D-stereodetails. Tracks die langzaam voorbijslepen maar die in volle grandeur ook nooit stilzitten en je samen een dikke twintig minuten lang verwennen. Erg mooie en universeel toegankelijke samenwerking. Nog van dat alstublieft, heren!

7 augustus 2023
Johan Giglot