Porcelain id - 'Reprise'

Porcelain id - 'Reprise'

Bijna exact één jaar geleden bracht Hubert Tuyishime de ep ‘Mango’ uit en daarmee oogstte hij niet alleen voorprogramma’s voor Meskerem Mees, Sam De Nef, Sylvie Kreusch en Roland Van Campenhout, maar schoot hij ook de hoofdvogel af op Sound Track en kreeg hij een contract van Unday Records. 

Daar brengt hij als Porcelain id nu een uitgeklede versie van die ep uit, simpelweg ‘Reprise’ geheten. De intro en de outro werden daarbij weggelaten, maar met Vlaanderen bevat de ep ook een nieuw nummer dat al een live publiekslieveling was en onlangs als single werd uitgebracht, samen met de nieuwe versie van Muschel.

De Vlaamse artiest met Rwandese roots zal door Gert Verhulst wel hopeloos als woke worden geduid met nummers over queerness, identiteit en racisme, maar zelfs hij zal moeten erkennen dat Tuyishime een stem heeft die tot op het bot gaat, zeker op deze uitgeklede versies van Blauw, Montana, No Denim en Muschel, die bijna allemaal in één dag werden ingeblikt met Nicolas Rombouts. Op opener Blauw en nieuw nummer Vlaanderen is ook James De Graef te horen op toetsen.

De nieuwe versies tonen dat naast Dan Bejar en Bon Iver ook Daniel Johnson een invloed is, ook al denken sommigen blijkbaar aan Bart Peeters, als hij in het Nederlands zingt zoals in Blauw en Vlaanderen. Ons lijkt laatstgenoemde gospel eerder een hedendaags antwoord op Vlaanderen Boven van Raymond. De ironie in dat nummer ontging de meeste Vlamingen en ze verhieven het tot een soort volkslied.

Hetzelfde zal misschien niet gebeuren met dit nummer, maar ook deze maakt die spagaat tussen liefde en haat, tussen hoop en wanhoop: “Want je hield van Vlaanderen / Maar Vlaanderen hield niet van jou / Kom er bij (bij) / Pakt een drankske / Het komt allemaal weer goe.”

Tuyishime schreef het nummer op de geboortedag van zijn zoon, een overweldigend moment waarop een kersverse vader zich plots bewust wordt van de verantwoordelijkheid en de kunstenaar herinnerde aan de eigen jeugd en de strijd die daarmee gepaard ging als zwart en homoseksueel persoon. De emoties laaien dan ook hoog op in de samenzang met Jazz Sanusi en Emma Naeye.

Meestal hebben we het niet zo voor reprises, maar deze heeft meer dan het bestaansrecht. De bekende nummers kregen een heel andere sfeer mee dan op ‘Mango’ en tonen de veelzijdigheid van deze veelbelovende artiest. We kijken al uit naar dat eerste volwaardige debuutalbum.

Op 17 september viert Porcelain id de release van deze ep op het dak van Trix in thuisstad Antwerpen.

17 september 2022
Marc Alenus