Penguins Know Why

Eigen beheer

Penguins Know Why
Postpunksjamanen is het begrip dat Penguins Know Why zichzelf aanmeten. Op het eerste gehoor nog niet zo’n gekke term voor een band die zich voortbeweegt in de gelederen van veldheren als Fugazi, Liars en in eigen land wijlen Reiziger. Hun titelloze eerste wapenfeit is dan ook een absolute aanrader voor het gepeupel waarbij een dreun recht in het aangezicht op tijd en stond welkom is.


Waar The Violent Husbands en The Bony King Of Nowhere in respectievelijk 2004 en 2006 met de gouden plak van ‘De Beloften’ gingen lopen, viel vorig jaar de eer te beurt aan Penguins Know Why. Meer nog, het viertal keerde huiswaarts met zowel de jury- als de publieksprijs. Gedrenkt in een kingsize vat adrenaline werkten de heren daaropvolgend in geen tijd hun eerste ep af.
 
In een dikke twintig minuten wordt de luisteraar meegenomen op een helse rollercoastertrip doorheen de wondere Oost-Vlaamse noisekerkers, waarvan het bestaan ons tot voor kort onbekend was. Gevoed door wazige en verdwaasde gitaardistortion - waar Thurston Moore en zijn gevolg nooit ver weg zijn - een bitsige drum en een zanglijn om schrik van te krijgen trapt Antfucker de deur in. Tijd om te bekomen is er niet. De heren rijgen op het hele schijfje de nummers – zonder enige vorm van pauze – knal aan elkaar. Titled en Teenage Jesus werken regelrecht als zout in een open wonde, terwijl we het dreigende XOYO als meest toegankelijke nummer kunnen bestempelen. Het heerlijk scherpe gitaargepingel kon zo van de laatste Confuse The Cat geplukt zijn. Intens, en omwille van de haakse songstructuur en nerveuze gejaagdheid zo tegendraads als de pest. Een lofrede die we overigens voor het hele schijfje zouden kunnen gebruiken.
 
Eindelijk nog eens heren met ballen aan hun lijf. Eindelijk nog eens een cd’tje in onze bus dat we niet hoeven te categoriseren onder de noemer zoetgevooisde sentimentele indie-pop, slaapverwekkende glamrock of stressverwekkende elektropop. Wij ijveren er dan ook voor dat de debuut-ep van deze inlandse noise-protagonisten goed onder de loep wordt genomen door iedereen die op het punt staat een garage in te duiken om met de kameraden een partijtje te jammen. Het hoeft niet allemaal radiovriendelijke bagger te zijn. Meer van deze intelligente gitaarbrij en snel! 
8 november 2008
Kevin Vergauwen