Patatje Metal

Eigen beheer

Af en toe kom je zo een groep tegen die iets speciaal heeft. Wel, dat gevoel krijg je bij Patatje Metal. Dit Nederlandse vijftal ziet er dan wel uit als een zootje ongeregeld, wat ook hun bedoeling is, maar muzikaal is dit alles behalve een uit de hand gelopen grap. De stevige rockers brengen met Lik De Lolly hun eerste full-cd uit in eigen beheer, en als het aan hun ligt zullen de inwoners van de lage landen het geweten hebben.

Een groep als Patatje Metal heb je nog nooit gehoord. Dit is dan ook niet zomaar een bende die wat humoristisch doet om hun gebrek aan talent te verbergen. Nee, deze groep staat voor vette en goed uitgevoerde hardrockcovers van bekende hits uit de geschiedenis van de nederpop. Lik De Lolly telt maar liefst negen dergelijke klassiekers, en je krijgt er nog eens zeven bonustracks bovenop als bonustracks, samen goed voor ruim zeventig minuten feest. Songs zoals Dromen Zijn Bedrog, Even Aan Mijn Moeder Vragen, Een Beetje Verliefd en Annabel passeren hier allemaal de revue. De muziek is dan wel serieus aangepast, maar toch behouden de tracks veel van hun originele voorgangers, wat de plaat meteen herkenbaar maakt.

De stem van zanger Marco Borsatan leent zich uitstekend voor dit soort nummers en hij maakt het aanstekelijk om mee te zingen. De twee gitaristen Het Beest en Nico Haat- voorzien de songs van de nodige gitaarlijnen en piepjes, en geregeld wordt er wel eens een onnederpop maar daarom niet minder bekend- melodietje gespeeld. Het knappe leadwerk zorgt er ook nog eens voor dat deze plaat niet snel gaat vervelen. De bassist Vader Macabraham geeft de muziek net dat beetje punch en body mee dat nodig is, en drummer Dennie Antichristian timmert alles lustig aan elkaar. Patatje Metal toont zich met Lik De Lolly als een humoristische groep die uitstekende covers speelt op een hoog niveau. Dit is de ideale cd geworden voor alle gelegenheden, behalve begrafenissen misschien. Up the patatten!
8 november 2008
Pieter Van Wezemael