Orb Of Torture

Eigen beheer

Orb Of Torture
Orb Of Torture omschrijft zichzelf als “crushingly heavy and unpleasant, like a helmet made of stone”. Met zo'n intro moet je al een zelfzekere masochist zijn om de jongste demo van de groep, ‘Stereolith’, een kans te geven. In het verleden vielen echter nog nooit doden met Orb Of Torture als doodsoorzaak, en dus lijkt die beschrijving nogal overdreven. Al zet je je toch best schrap…


Ten Billion Unique Monoliths opent de plaat met een erg spastisch ritme dat om de haverklap verandert en geen tijd laat om er uitgebreide gitaarstukken boven te leggen. Geen seconde krijg je als luisteraar rust, want de supersnelle riffs wisselen constant met logge pletwalsen van bassen, terwijl een doordringende grafstem het nog extremer maakt. Zoiets kan je als ongezellig omschrijven, maar ook – en beter – als geïnspireerde death metal.
 
Orb Of Torture kiest immers niet voor de makkelijke weg. Zo klinkt Death’s Solemn Aura op het vlak van gitaarwerk erg vluchtig, zonder uit elkaar te vallen. Als een hyperactieve, chaotische machine braakt de band zoveel uiteenlopende dingen uit die wonderwel in de juiste volgorde blijken te vallen. En in een genre dat haast gelijk staat aan eenheidsworst is dat op zijn minst een opmerkelijke prestatie.
 
Als derde en laatste track is er The Pathetic Selector, dat misschien wel het meest conventionele nummer is op ‘Stereolith’. Het is oerdegelijk, maar neigt meer naar wat we gewoon zijn van technische death metal. Toch zijn er ook hier enkele verrassende tempowisselingen te bespeuren. Dat is ongetwijfeld een constante in de nummers die stuk voor stuk erg origineel klinken en ook na een pak luisterbeurten boeiend blijven.
 
De sound en de productie mogen eventueel nog wat uitgediept worden, want een hedendaags geluid zou ‘Stereolith’ wel passen. Toch halen deze studiotekortkomingen een song nooit onderuit. De stenen helm is misschien geen aangename gedachte, maar als die voelt zoals Orb Of Torture klinkt, dan valt dat allemaal best nog mee.
8 november 2008
Pieter Van Wezemael