Okkupeerder - 'Ergens Onderweg'

Okkupeerder - 'Ergens Onderweg'

Na de ep ‘Kaap De Goede Hoop’ in 2017 is Okkupeerder opnieuw helemaal terug met nieuw werk. ‘Ergens Onderweg’ is een mengelmoes van jazz, hiphop en elektronica, maar dan met een hoek af. Het zijn de poetryslam van Wietse Van Daele en de woordkunst van Giovanni Baudonck die een frisse bries doen waaien.

Organische beats en ritmes met invloeden uit zowat alle genres, dat is hoe we Okkupeerder instrumentaal gezien het best kunnen omschrijven. Elk nummer klinkt steeds weer rauw en ongetemd, indrukwekkend en chaotisch. Alsof J.Dilla de hulp van Kaytranada en Flying Lotus inriep. Een duidelijke structuur zit er dan ook niet in: het ene moment is een zachte piano de rode draad in het nummer, het andere moment krijgen we een loeiende gitaar te horen. En dat is fantastisch!

Maar wat het écht uniek maakt, is het Nederlands- en Franstalige  gegoochel met woorden. Zowel Wietse Van Daele als Giovanni Baudonck zetten een schitterende prestatie neer, met lijnen die qua gevoelswaarde perfect afgestemd zijn op de instrumentaaltjes. Vooral op vlak van betekenis maakt Okkupeerder indruk: de teksten vertellen het verhaal van anderen, eerder dan van henzelf, en schuwen daarbij geen maatschappijkritiek.

Zo brengen ze een ode aan vrouwen op King Kong (“Als de vrouwen de wereld regeren dan was het gedaan met de oorlog”), pakken ze identiteit en afkomst hard aan op Demi (“Je suis le demi plus un demi plus un demi / J'ai trop d'identité pour contenir ce que je suis”) – wat een fantastische instrumentale productie trouwens, met die angstaanjagende, donkere elektronica – en gaan ze in titelsong Ergens Onderweg aan de slag met de vluchtelingencrisis. “Beter dan mijn lotgenoten. Die jongens dromen rustend op bodem van de oceaan/ Zijn er nog meer offers nodig?” klinkt het daar.

Okkupeerder is in feite de belichaming van onze maatschappij vandaag; met teksten die actuele pijnpunten aanklagen en instrumentaaltjes die even divers zijn als de samenleving. Door de brede waaier aan invloeden klinkt elk nummer anders, waardoor het gemakkelijk is om de ep in één ruk uit te luisteren. De eerlijke, harde teksten, die ze erover uitstrooien, sluiten naadloos aan bij de productie en grijpen je meteen bij de strot. Okkupeerder is de groep waarvan we niet wisten dat we ze nodig hadden.

19 maart 2019
Jeroen Poelmans