Off The Cross - 'Era'

Een ep is doorgaans een prima levensteken voor de wachtende fans. Het is inmiddels ook even geleden dat 'Divided Kingdom', het debuut van Off The Cross, het levenslicht zag. Maar de nieuwe ep 'Era' lijkt veel meer te zijn dan een zoethoudertje.

De band uit Merksem zette zichzelf op de kaart door middel van stevige metal waarin hardcorezang en lichtere (symfonische) elementen voor een mooi, maar niet geforceerd evenwicht zorgen. Op 'Era' gaat men nog een paar stappen verder. Dat gebeurt muzikaal door bijvoorbeeld een vijfendertigkoppig koor op te nemen in de Antwerpse Sint-Augustinuskerk, maar ook qua opzet, met vier tracks die allen een levensfase vertegenwoordigen.

Opener The Goddess is ongecompliceerd en geeft al mooi de atmosfeer van 'Era' weer. De klassieke zang van Marcela Bovio, één van de vele gasten op deze ep en bekend van onder meer Ayreon en Stream Of Passion, gaat feilloos op in het geheel.

Tweede nummer The Silence komt met een wisselend karakter heel anders voor de dag. Een steeds terugkerend, donker en kil gedeelte wordt regelmatig afgelost door opgewekte passages die met enige maatwisselingen het oor blijven prikkelen.

In The Mist gaat OTC er weer vol voor, wat ook aan de snelheidsmeter valt af te lezen. Verrassend is de toevoeging van de saxofoon, eerst in een fraaie bijrol, later leidend in een verbluffende metamorfose.

Slotstuk The Savior onderscheidt zich van de voorgaande tracks alleen al vanwege de brutere zang, al is er ook hier ruimte voor zachtere klanken. Via een interessante omleiding met piano wordt er gewerkt naar een episch slot. De cyclus lijkt voltooid.

Voor wie 'Divided Kingdom' toch iets te strak vond, kan 'Era' verlichting bieden. Als dit geluid ook te horen zal zijn op een volgend studioalbum, mag Off The Cross gerust ook wat langere nummers op ons uitproberen.

25 december 2018
Tino Fella