Oddtomatic - 'Cryptic Messages'

Oddtomatic - 'Cryptic Messages'

De ep ‘Cryptic Messages’ is al eventjes uit (van 2021), maar hij verdient zonder meer onze aandacht door de optimistische vorm van instrumentale artrock. Voor het Finse Oddtomatic is dit debuut de ideale opmaat voor het album dat voor 2024 aangekondigd is.

 

De invloeden van de band (Camel, Saga, Jethro Tull en natuurlijk landgenoot Pekka Pohjola van Wigwam) liggen er niet dik op, maar hebben geleid tot een subtieler engagement. Dat de soft rock gekruist is met jazzelementen heeft de groep aan Pohjola te danken, die in Finland bijna dezelfde status geniet als Jean Sibelius, de nationale componist waarmee elke Fin opgroeit en dus ook een invloed.

‘Cryptic Messages’ is een stijlvaste genreoefening met zorgvuldig geconstrueerde arrangementen. De muziek heeft iets sprankelends, ook al is ze naïef en enigszins voorspelbaar en missen ze soms een pointe, zoals in Ragbag en Hypertramp. Dat is natuurlijk een hommage aan Supertramp, en het is te horen aan het toetsenspel van componist Pekka Ojasalo en Jan Tiusanen, dat Rick Davies voor de geest haalt.

Toch is Hypertramp progressiever (lees: veeleisender) dan wat de Engelsen doorgaans lieten horen. Het bewijst dat deze heren verder kunnen springen dan hun schaduw. Luister ook eens naar Flyer en hoor hoe deze band vleugels krijgt. Zelfs een ogenschijnlijk niemendalletje als Interlude laat een impressie achter die langer blijft hangen door sterke uitvoeringen van bassist Jukka Piipari en fluitist Tiusanen.   

De songs zijn charmant en overtuigend en er wordt door het hele kwartet erg vaardig gespeeld. Het is nu wachten op de eerste langspeler in ‘24. We hebben er veel vertrouwen in dat een definitief oordeel van Oddtomatic in hun voordeel zal uitvallen. 

11 april 2023
Christoph Lintermans