Nathaniel Rateliff & The Night Sweats - 'What If I'

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats - 'What If I'

Zwoele temperaturen vragen om sit back and relax kind of music. En daar sluit de nieuwe ep van Nathaniel Rateliff en zijn Night Sweats goed bij aan.



 

 

Je leest het goed: Nathaniel Rateliff & The Night Sweats charmeren opnieuw met nieuwe muziek. Nu ja, nieuw kan je de vijf songs op deze ep niet echt noemen. Vier van de vijf nummers had de band reeds klaar staan. Voor de release van het vorige album, 'The Future', werden die reeds opgenomen en kwam er slechts één van op die tracklist terecht. De andere haalden de cut niet en werden even opgeborgen. Tot nu.

Titelsong van deze ep, What If I (Cook Brothers version), stond reeds in een andere versie op de vorige release en bleek toen al een grote hit te zijn. Maar die versie was zowel vocaal als instrumentaal niet evident om live te brengen. Toch was de band verknocht aan het nummer, waarop Rateliff besloot om de hulp in te roepen van de gebroeders Cook om het te herwerken. Phil Cook componeerde het pianostuk en baseerde zich hierbij volledig op de zwoele stem van Rateliff. Voeg daarbij een simpel ritmisch geklap, zachte gitaren, een shaker en een cabasa en ziedaar: een perfecte herwerking. Het resultaat is een rustgevende, hoofdknikkende versie. Zeer geslaagd en meer dan waarschijnlijk stukken gemakkelijker om live te brengen.

De nieuwkomer binnen de familie werd Buy My Round gedoopt. Dit is het enige, compleet nieuw geschreven nummer op deze ep. Bij het beluisteren kunnen we het seventiesgevoel - in de goede zin - niet van ons afschudden. Het begint eerder rustig met ijzersterke zang en bijpassende instrumentatie van gitaren, synths en drums. De nadruk ligt hier duidelijk op Rateliffs dijk van een vocalen. Net die stem brengt het simpele do-do-do-refrein naar hogere regionen. En ook al komen er nog blazers en strijkers om de hoek piepen, het is duidelijk dat men hier de less-is-more-tactiek heeft toegepast. Heerlijk om nog eens muziek in zijn complete puurheid te mogen beluisteren.

Ook de andere drie nummers zijn van een hoog niveau. Vreemd dat ze de tracklist van 'The Future' niet haalden, maar zo blij dat ze nu op het publiek worden losgelaten. That’s Your Opinion legt opnieuw de nadruk op Rateliffs stem onder begeleiding van gitaren, drums en saxofoon. Het levert een country/bluesvibe op, maar staat zeker zijn mannetje tussen de andere liedjes. Op Slow Pace Of Time werd dan weer de hulp ingeroepen van jazzmuzikant Charlie Gabriel voor begeleiding op de saxofoon. En tot slot mogen we de afsluiter van de plaat, Suffer Me, niet vergeten. Geen twijfel aan: dit is de meest opzwepende track van het vijftal.

Hoewel er op deze ep diverse stijlen te horen zijn, passen alle songs perfect bij elkaar. Het zijn er dan misschien maar vijf, maar het zijn wel pareltjes.

29 juni 2023
Marjolein De Smet