Napalm Death - 'Resentment Is Always Seismic - A Final Throw Of Throes'

Napalm Death - 'Resentment Is Always Seismic - A Final Throw Of Throes'

Het legendarische metalen grindcorecombo Napalm Death wist twee jaar geleden te verrassen door zichzelf terug op de metalkaart te zetten met ‘ Throes Of Joy In The Jaws Of Defeatism’. Na een hiaat van bijna zes jaar stond de band er opnieuw. Het lijkt erop dat ze meteen de smaak goed te pakken hebben, want amper twee jaar na de retour ligt de ep ‘Resentment Is Always Seismic – A Final Throw Of Throes’ via Century Media in de winkel. 

Alhoewel ep? Hij klokt af op bijna dertig minuten. Veel van de volwaardige albums van het viertal uit Birmingham haalden de halfuurgrens niet eens. Meer te genieten dus. Op de deluxeversie van het laatste album stonden twee covers, respectievelijk van Sonic Youth en punkpioniers Rudimentary Peni.  Zoek geen verband tussen de covers, want ook op op deze ep staan twee covers, die geen enkele link met elkaar hebben.

Van Slab! werd People Pie, onder handen genomen en Napalm Death blijft hier opvallend dicht bij de originele donkere electronische en industrial sound. De tweede reprise is er één van Bad Brains. Don't Need It is een knaller van een song, die flirt met de minuutgrens, waarmee een Napalm Death op snelheid geen probleem heeft. Opvallend: "Barney" Greenway klinkt bijna meer als H.R. van Bad Brains dan hij heden ten dage zelf doet.

Buiten de covers valt ook nog een nummer als Resentment Is Always Seismic (Dark Sky Burial Dirge) op, Napalm Deaths bijdrage aan het soloproject van bassist Shane Embury (Dark Sky Burial). De track geeft de band speelruimte om te experimenteren, hetgeen ze altijd al graag deden, maar waar ze nu lekker de tijd voor konden nemen.

Wordt er dan nog ouderwets geknald, horen wij u zeggen? Jazeker, er staat genoeg lekkers op voor de fans van de oude meuk. Opener Narcissus en pakweg Man Bites Dogged zijn schoolvoorbeelden van klassieke Napalm Death-nummers: traag beginnen, lekker opbouwen om dan in het metalen grindcoretempo te geraken. Opvallend hoe goed de band nog staat te musiceren. Ze hebben intussen toch ook bijna allemaal vijftig jaar of meer op de teller staan. By Proxy had trouwens zo op 'Scum’ gekund en neemt de band helemaal mee terug naar de roots: supersnelle grindcore met een stevige scheut hardcorepunkinvloeden. 

De legendarische Engelse groep heeft een ep gemaakt voor alle oude en misschien wel een paar nieuwe fans. Zo klonken ze eerder immers nog nooit. Ze blijven alle registers opentrekken en nieuwe paden in het genre opzoeken. Als dit een idee geeft van de toekomst van Napalm Death, dan lijkt het dat ze nog tot aan het pensioen vlot meekunnen. Wij kijken alvast uit naar een nieuw album van de grindcore-vaders. 

16 februari 2022
Bert Gysemans