Movulango - The Irony

Movulango - The Irony

De Brusselse zanger, dj en producer toont zich eens te meer een muzikaal ontdekkingsreiziger.

De eerste ep ‘Mirror In Man’ bracht Movulango tot in het voorprogramma van Hot Chip in de Ancienne Belgique en vorig jaar op het podium van het ontdekkingsfestival Fifty Lab in Brussel. Als één van de jongste telgen op het DEEWEE-label van Soulwax kan hij natuurlijk putten uit een rijke bron en dat doet hij ook met brio.

Eerste single en opener Differently drijft op eightiesnostalgie met warme synts en drumcomputer en de tekst verraadt heimwee naar een tijd waarin fake news nog niet zo prominent aanwezig was. Toch zit er ook hoop in, want aan het eind klinkt het: “it's gonna get worse / the wave will curl and pull me down / Then lift the burden.”

De tweede single kwam meteen uit een totaal andere richting aanwaaien. Make A Run For It klinkt een pak spannender en er zit gitaar in, net zoals in de vorige toptrack The Peak uit de eerste ep. De track klinkt ook donkerder. Tot de laatste twee minuten, wanneer hij plots overgaat in een whirlpool van geluiden. Ook de stem van Mozes Mosuse – zoals Movulango echt heet – klinkt dan helemaal anders.

Tekstueel is er wel een link. Ook hier voorspelt de artiest een storm, maar hij weet al van bij de openingszin hoe erop te anticiperen: “It’s dark in here but faith will make you see / All it took was patience ironically.”

Met It Already Happened lijkt hij muzikaal weer de eighties in te duiken met een intro die herinnert aan Front 242 en ook hier weer bekent hij niet te weten wat de waarheid is en wat niet. Hij voelt zich als de Mad Hatter uit 'Alice In Wonderland', een personage uit een droomwereld dat soms een nachtmerrie blijkt.

Out For The Count neemt ons ook mee in de droomwereld van Movulango. Het is naast, Differently  de zachtste track van de ep die afsluit met de hypnotiserende titeltrack, die het zusje lijkt van It Already Happened, maar dan met nog meer zin voor experiment: vreemde instrumenten en achterwaarts afgespeelde samples.

Movulango lijkt nog ietwat te zoekend, maar het is een verdomd interessante zoektocht. Trek die laarzen aan en ga mee.

30 november 2023
Marc Alenus